Δημόσιο

Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας αδυνατεί να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους

Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας αδυνατεί να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας αδυνατεί να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους
Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας αδυνατεί να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους Λόγω έλλειψης προσωπικού, μέσων και πόρων δεν πραγματοποιούνται πλέον δειγματοληπτικοί και τυχαίοι έλεγχοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση περιβαλλοντικών όρων διαφόρων μονάδων που λειτουργούν στην επικράτειά της. Έλεγχοι από την Περιφέρεια γίνονται μόνο στη φάση των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας ή μετά από καταγγελίες.

Τα παραπάνω ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στο περιθώριο συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας στη Νεοχωρούδα που θα κάνει διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών και θα παράγει δευτερογενές καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία "Τιτάν" και για βουλγαρική εταιρεία.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο από τους ελέγχους που γίνονται κατά τις αδειοδοτήσεις ή μετά από καταγγελίες, επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο 40 με 50 πρόστιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (ύψους από χίλια ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ το καθένα σύμφωνα με τη νομοθεσία) και έγιναν 20 σφραγίσεις μονάδων. Χαρακτηριστική περίπτωση σφράγισης μονάδας είναι και εκείνη της μονάδας αμιάντου (πρώην ΕΛΕΝΙΤ).

Σε ό,τι αφορά την τσιμεντοβιομηχανία, εκεί θα οδηγείται το δευτερογενές καύσιμο που θα παρασκευάζεται στη Νεοχωρούδα, αφού γίνει η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών (τα οποία θα προμηθεύεται η μονάδα από το σύστημα των μπλε κάδων), προωθηθούν γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο στα αντίστοιχα ρεύματα ανακύκλωσης και το υπόλοιπο υλικό (περίπου 30% της αρχικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών) αναμειχθεί με υλικά όπως πριονίδι, άχυρο, φυτικά υπολείμματα, υφάσματα και άλλα. Αυτά θα καίγονται μαζί με το πρωτογενές καύσιμο σε συγκεκριμένες ποσότητες, σύμφωνα με την σχετική αδειοδότηση του "Τιτάνα" από από τις αρχές του 2014 για την καύση εναλλακτικών καυσίμων.

"Ο "Τιτάνας" ήδη καίει δευτερογενή καύσιμα που παίρνει από άλλες μονάδες καθώς διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης είναι υποχρεωμένος, πέρα από τα αρχεία που κρατά από τους ρύπους που εκπέμπει, να διατηρεί καταγραφές σε πραγματικό χρόνο και να είναι on line συνδεδεμένος με το Υπουργείο. Το Υπουργείο ελέγχει ακόμη και τα Σαββατοκύριακα τι έβγαζε ο "Τιτάνας". Αν γίνει λάθος στη μείξη του καυσίμου και βάλει παραπάνω δευτερογενές καύσιμο (σημ. από την αναλογία που ορίζει η νομοθεσία), τότε παίρνει εντολή ο μηχανολόγος της βάρδιας ώστε να αλλάξει την αναλογία" σχολίασε ο κ. Γιουτίκας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι "η υπηρεσία της Περιφέρειας δεν μπορεί να ελέγξει το λογισμικό κάθε μονάδας αλλά το υπουργείο που δίνει την άδεια".

"Εμείς ελέγχουμε οτιδήποτε για το οποίο υπάρχει καταγγελία, ανώνυμη ή επώνυμη. Έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα για μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και ανακλήσεις αδειών σε ιδιώτες.

Δυστυχώς έχουμε εμπλακεί σε μια ατέρμονη γραφειοκρατεία. Αδειοδοτεί ή το υπουργείο ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εμείς μόνο γνωμοδοτούμε για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων και όταν ερχόμαστε στη φάση των ελέγχων τα ρίχνουν στην Περιφέρεια. Δυστυχώς η Περιφέρεια ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έπρεπε να κάνουμε δειγματοληπτικούς τυχαίους ελέγχους. Μόνο τότε θα συμμορφωθούν οι οποιοιδήποτε. Τέτοιοι έλεγχοι δεν γίνονται από την Περιφέρεια λόγω έλλειψης προσωπικού, χρημάτων, πετρελαίου" πρόσθεσε.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ η καθηγήτρια χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά η οποία σχολίασε: "υπάρχει σαφής νομοθεσία για την αποτέφρωση αποβλήτων. Υπάρχουν μέτρα και όροι για την πρόληψη και τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την αποτέφρωση αποβλήτων από τον Ιούνιο του 2005. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόζονται αυτά και να υπάρχουν έλεγχοι και διαπιστευμένα εργαστήρια με πιστοποιητικά τεχνικής επάρκειας προκειμένου να διενεργούν αξιόπιστες μετρήσεις".