Δημόσιο

Πέντε ώρες κατέθετε ο Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Πέντε ώρες κατέθετε ο Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Πέντε ώρες κατέθετε ο Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Πέντε ώρες κατέθετε ο Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολοκληρώθηκε για σήμερα η κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο ο κ. Πανούσης δήλωσε: "Η εισαγγελία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Η εμπιστοσύνη που έχω στην ελληνική δικαιοσύνη ενισχύθηκε. Εκ παραδρομής και εν τη ρύμη του λόγου μου είχα πει ότι η διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών είχε γίνει από τη γραμματεία του δικαστηρίου. Δεν είναι έτσι. Ούτε από δικαστές ούτε από εμένα έγινε η διαρροή. Τιμάνε οι δικαστές τη δικαιοσύνη".

Κατά την πεντάωρη κατάθεσή του, ο κ. Πανούσης περιέγραψε παλαιότερα περιστατικά όπως η βομβιστική επίθεση που δέχθηκε και ο προπηλακισμός στο Πανεπιστήμιο, ενώ αναμένεται να καταθέσει έγγραφα και να υποδείξει μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

Την ενόχλησή του για την στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής και Διαφάνειας της Βουλής εξέφρασε ο πρώην υπουργός κ. Γ. Πανούσης. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, είπε πως «τρία σχόλια έχω να κάνω: Πρώτον, η απρεπής μέχρι χυδαία συμπεριφορά της προέδρου της Επιτροπής, κας Χριστοδουλοπούλου. Δεν ήταν ρόλος, δεν ήταν ύφος αυτό. Δεύτερον, κανένας βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είπε στην ανθρώπινη βάση, στην ενσυναίσθητη, ότι "συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο για τη ζωή σας". Δεν τους ενδιέφερε καθόλου. Τρίτον, όταν τους έδειξα τις ανακοινώσεις των Πυρήνων της Φωτιάς και τους ζήτησα να τις καταγγείλουν, δεν μπορούσαν να το κάνουν. Τους ρώτησα εάν καταδικάζουν το "ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα αναβαθμισμένος στόχος". Το ζήτησα 3 - 4 φορές και δεν το έκαναν».

Σημείωσε πως "Έχω πει επανειλημμένως ότι από τη στιγμή που καταγγέλλω κάποια φαινόμενα διαφθοράς, τρομοκρατίας, θα έπρεπε να είναι μαζί μου η κυβέρνηση και να λέει "ωραία, μαζί, να προχωρήσουμε, να τα καθαρίσουμε. Σε κάποιες πτυχές δεν συμφωνούμε, θα τις δούμε στην πορεία". Αντί να κάνουμε μια εκκαθάριση στις φυλακές -με τελευταίο αποκορύφωμα κάποιοι κρατούμενοι να απειλούν τη ζωή των έξω-, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μεταγωγή από ένα κελί σε άλλο και μας κάνει μαθήματα περί δικαιοσύνης. Αντί να γίνει αυτό, λένε "κοίτα να δεις ποιος μιλάει" και αρχίζουν να ψάχνουν το παρελθόν μου και το παρόν μου. Ξεκίνησαν ότι όλα αυτά είναι φαντασία, μετά πήγαν στο ότι όλα είναι εθνική ασφάλεια, μετά είπαν γιατί τα είπα τώρα και δεν τα είπα την άλλη φορά".

Ερωτηθείς για τον υπουργό Δικαιοσύνης είπε «Προφανώς, δεν μπορεί να τελούσε εν αγνοία του. Ας δεχτούμε ότι του ξέφυγε ο έλεγχος. Εγώ θέλω να βλέπω τα πράγματα από την καλοπροαίρετη πλευρά, παρόλο που με είπε συκοφάντη χτες. Το πρόβλημα είναι να μην είσαι χρήσιμος ηλίθιος. Το αν είσαι συκοφάντης ή όχι θα το βρει η δικαιοσύνη».

Συμπλήρωσε πως "... Προσπαθώ να δω μια κυβερνητική δήλωση που να καταδικάζει αυτά που είπαν οι Πυρήνες της Φωτιάς εναντίον μου... Δεν την βλέπω, δεν τολμούν να καταδικάσουν την τρομοκρατία. Φοβερό πράγμα...Αν κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται περί κοινωνικών αγωνιστών και όχι περί τρομοκρατών, ας βγουν δημόσια να το πουν, διότι πλέον κυβερνούν. Δεν είναι η άποψη μιας ελάσσονος αντιπολίτευσης με διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία ο καθένας λέει το δικό του. Αν είναι αυτή η άποψή τους, ότι οι μπαχαλάκηδες, οι αντιεξουσιαστές, αυτοί που πετούν μολότοφ είναι κοινωνικοί αγωνιστές, άρα και κακώς βρίσκονται στις φυλακές, ας βγουν να το πουν στον ελληνικό λαό. Δεν μπορείς να το κάνεις εμμέσως, πλαγίως, δια των ευεργετικών διατάξεων, δια της αποσιώπησης. Αν ακούσατε ποτέ τον σημερινό υπουργό Δημόσιας Τάξης να λέει "μπαχαλάκηδες, αντιεξουσιαστές" να μου το πείτε και εμένα».

Εξαίρεσε τον πρωθυπουργό από ευθύνες λέγοντας «πρώτον, διότι είναι θεσμικός παράγοντας, που αν πεις ότι και ο πρωθυπουργός το ξέρει, πλέον έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα και δεν έχω καθόλου στοιχεία ότι ο πρωθυπουργός ήξερε ή ανεχόταν ή διέταξε διάφορα πράγματα. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα περιβάλλον το οποίο "παγιδεύει" τον πρωθυπουργό στη διαδικασία που έχει ακολουθήσει με εμένα... Μέχρι εκεί μπορώ να πάω... Αν ήταν θα μιλούσα με τον ίδιο. Δεν θέλω να μιλήσω με παρέες εγώ».