Δημόσιο

Η Περιφέρεια Αττικής με προγράμματα και δράσεις στο πλευρό των ΑμεΑ

Η Περιφέρεια Αττικής με προγράμματα και δράσεις στο πλευρό των ΑμεΑ Η Περιφέρεια Αττικής με προγράμματα και δράσεις στο πλευρό των ΑμεΑ
Η Περιφέρεια Αττικής με προγράμματα και δράσεις σταθερά στο πλευρό των ΑμεΑ «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα καθολικής συμμετοχής στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική πραγματικότητα, ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία.

Η αναπηρία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση στο κοινωνικό γίγνεσθαι γενικά και στο αγαθό του πολιτισμού ειδικότερα, των ατόμων με τέτοιου είδους προβλήματα. Η κοινωνία μας κρίνεται ακριβώς από το σεβασμό αυτής της κεφαλαιώδους αρχής.

Η Περιφέρεια Αττικής, βεβαίωσε η κ Δούρου, εργάζεται συστηματικά, με ευθύνη και σοβαρότητα, για να διασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δημόσια σφαίρα. «Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας με αναπηρία και στην κοινωνία μας, όχι μόνο μία ημέρα το χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της ημέρας των ΑμεΑ διοργάνωσε 3ημερο εκδηλώσεων (4-6 Δεκεμβρίου) εστιασμένο στην ανάδειξη της προσβασιµότητας και της συµµετοχής τους στο αγαθό του πολιτισµού. Στην υλοποίηση τους συνέβαλε καθοριστικά η Κίνηση Καλλιτεχνών µε Αναπηρία, που έχουν δηµιουργήσει ένα ζωντανό πολιτισµό τεχνών. Έχουν ενσωµατώσει την ατοµική και συλλογική εµπειρία της αναπηρίας και συµβάλλουν στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας, ενώ µέσα από την τέχνη και την κινηµατική & ακτιβιστική δράση τους, προωθούν τον αγώνα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο: Την τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή στο Μεταξουργείο από την θεατρική επαγγελµατική οµάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόµων µε Αναπηρία), το χοροθέατρο Δαγίπολη για την περιστροφική κίνηση του νερού ή του ανέµου, και το Θέατρο Κωφών Ελλάδος στην πλ. Κουµουνδούρου με το έργο «Οδός αστέγων» , από το διήγηµα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη - μια παράσταση που διασκεδάζει µε το διαφορετικό χιούµορ που υπάρχει µεταξύ της κουλτούρας των κωφών και της κουλτούρας των ακουόντων.

Σε ότι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, οι εισηγήτριες κ.κ. Κ. Θανοπούλου (αντιπεριφερειάρχης) και Π. Τσαβαλιά (περιφερειακή σύμβουλος) , τόνισαν ότι η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας έχει στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών ισότιμης πρόσβασης τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση και η διεύρυνση του δικτύου κοινωνικών υποδομών εξυπηρέτησης των ΑμεΑ στην Περιφέρεια, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ.), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ), οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Π.ΝΟ.Υ. (Σ.Υ.Δ. Π.ΝΟ.Υ), οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Μ.Φ.Η.), δεδομένου ότι οι φιλοξενούμενοί τους στην πλειονότητά τους έχουν ανάγκη ειδικών υποδομών, αφού οι περισσότεροι είναι μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, ενώ ελάχιστοι αυτών έχουν σχετική αυτονομία.

Επειδή δικαιούχοι αυτών των δομών μπορεί να είναι δήμοι και μη κερδοσκοπικοί φορείς (Μ.Κ.Ο.), επισημάνθηκε ότι «θα προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση και οι προτάσεις των φορέων θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της Περιφέρειας Αττικής».

Βασικός μας στόχος, υπογράμμισαν είναι η λειτουργία μιας καθολικά προσβάσιμης και εύχρηστης διαδικτυακής Πύλης Κοινωνικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με καταγραφή όλων των δομών και παρεχόμενων υπηρεσιών πρόνοιας στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας βάσει των γεωχωρικών τους παραμέτρων και άλλων κριτηρίων.

Έτερος πυλώνας, πρόσθεσαν, μπορεί να καταστεί η ανάπτυξη περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας (Κοινσεπ), δεδομένου ότι η εργασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αυτονομίας και αυτοεκτίμησης των ατόμων με αναπηρία, και αφετέρου οι ιδιαίτερες δυνατότητες των ΑμεΑ μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική Οικονομία.

Στους προσεχείς στόχους της Περιφέρειας περιλαμβάνονται σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων:

- Η δημιουργία γραφείου για ΑμεΑ στην Περιφέρεια για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές που χαράσσονται

- Στελέχωση των Διευθύνσεων Κοινωνικής Μέριμνας και διαχωρισμός τους από τον Τομέα Υγείας, ώστε να επικρατήσει το κοινωνικό έναντι του ιατροκεντρικού μοντέλου απέναντι στην αναπηρία

- Προσβασιμότητα στα κτήρια και τις ιστοσελίδες της Περιφέρειας από κινητικά αναπήρους, τυφλούς και κωφούς.

- Ολοκλήρωση του πολυχώρου για τυφλούς και του αθλητικού κέντρου για ΑμεΑ καθώς και πρόσβαση στα δημοτικά αθλητικά κέντρα.

- Αξιοποίηση της Αττικής ως τουριστικού προορισμού για τουρίστες με αναπηρία

- Χρηματοδότηση για δημιουργία camping για ΑμεΑ με υπαίθριους χώρους αναψυχής και δομή υγείας

- Αξιοποίηση της πείρας του ιδρύματος Κακογιάννη για την προώθηση των πολιτιστικών δράσεων σε δημιουργούς και πολίτες με αναπηρία.