Δημόσιο

Τα «εργαλεία» για να μειώσετε αισθητά τους λογαριασμούς του νερού

Τα «εργαλεία» για να μειώσετε αισθητά τους λογαριασμούς του νερού Τα «εργαλεία» για να μειώσετε αισθητά τους λογαριασμούς του νερού
Ειδικά τιμολόγια για τους δικαιούχους της Ανθρωπιστικής Κρίσης έχει ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ με σκοπό την ανακούφιση των οικονομικά αδύνατων πολιτών ενώ παράλληλα δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές νερού της ΕΥΔΑΠ που έχουν έλθει αντιμέτωποι με αυξημένους λογαριασμούς για διάφορους λόγους. Ποια είναι όμως τα «εργαλεία» που παρέχονται για να μειώσετε αισθητά τους λογαριασμούς του νερού.

Ειδικά τιμολόγια νερού απο την ΕΥΔΑΠ

Με το Νόμο 4320/2015 (ΦΕΚ 29Α’/19-3-2015) «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», καθιερώθηκαν μέτρα για προστασία των οικονομικά αδυνάμων»

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν παροχή συνολικά 6 κυβικών μέτρων νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη. Για κάθε επιπλέον μέλος παρέχονται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι τετραμελείς οικογένειες λαμβάνουν συνολικά 12 κυβικά μέτρα νερό το τρίμηνο και θα κερδίζουν πάνω από 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό. Οι οικογένειες με πέντε και άνω μέλη κερδίζουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού στο τρίμηνο. Έτσι καλυπτονται όλες οι βασικές καταναλώσεις, δηλαδή το κόστος της πρώτης κλίμακας του τιμολογίου της EΥΔΑΠ. Η ποσότητα που θα δοθεί δωρεάν υπολογίζεται περίπου στα 1,72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σχεδόν όσα καταναλώνουν οι Αθηναίοι σε μιάμιση ημέρα. Υπολογίζεται, πως μέσω του νέου κοινωνικού τιμολογίου, η ΕΥΔΑΠ θα δώσει δωρεάν νερό για ένα χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε 58.000 νοικοκυριά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το δεδομένο ότι το νερό αποτελεί αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, τη συνεκτίμηση της διαρκώς διογκούμενης δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, την κοινωνική ευαισθησία που διέπει την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ) κατά τις συναλλαγές της με τους πολίτες και τους πελάτες της, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τη χορήγηση Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου (ΕΕΤ) σε όσους δικαιούχους έχουν υπαχθεί στο Ν. 4320/2015 και υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην ΕΥΔΑΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης χορήγησης του ΕΕΤ, είναι ο δικαιούχος να έχει δηλώσει τα στοιχεία του στην ΕΥΔΑΠ (δηλαδή να υπάρχει ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο).

Δικαιούχοι οι οποίοι διαμένουν σε ακίνητο το οποίο τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν και δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους στην ΕΥΔΑΠ ή οι οποίοι είναι φιλοξενούμενοι σε κατοικία τρίτου θα υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής στο ΕΕΤ, μόνο στα Περιφερειακά Κέντρα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., προσκομίζοντας, μόνο στα Περιφερειακά Κέντρα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., προσκομίζοντας:
i. Αντίγραφο του λογαριασμού της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
ii. Φωτοτυπία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας
iii. Έγκυρο (εκτυπωμένο από το TAXIS) αντίγραφο εντύπου της Φορολογικής Δήλωσης Ε1, όπου θα φαίνεται η Διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας τους
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που είστε δικαιούχοι του ΕΕΤ και τυχόν λαμβάνετε άλλο κοινωνικό τιμολόγιο από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (πολυτέκνων, υπερηλίκων), μπορείτε να επιλέξετε ένα εκ των δικαιούμενων τιμολογίων.
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης υλοποιείται μέσω της ιστοθέσης της ΕΥΔΑΠ (με την εξαίρεση των περιπτώσεων της φιλοξενίας και της δωρεάν παραχώρησης), εδώ (https://www.eydap.gr/MyAccount/SocialInvoice).

Τα εργαλεία για τους φουσκωμένους λογαριασμούς

1.    ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΕΥΔΑΠ
Στις περιπτώσεις αυτές (λανθασμένη ένδειξη, ελαττωματικός μετρητής κ.λ.π.) η αναμόρφωση του λογαριασμού είναι πλήρης με αποτέλεσμα την μηδενική επιβάρυνση του πελάτη.

2.    ΑΦΑΝΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗ
Σε περιπτώσεις αφανούς διαρροής από βλάβη των εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων του υδρευόμενου ακινήτου τα επιπλέον καταναλωθέντα κυβικά μέτρα νερού χρεώνονται με την 3η κλίμακα χρέωσης του Γενικού Τιμολογίου μειωμένη κατά 40% εφόσον:
-     Η κατανάλωση υπερβαίνει τα 90μ3/τρίμηνο
-     Η κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση ή του αμέσως προηγούμενου διαστήματος σε περίπτωση νέου ιδιοκτήτη ή ενοίκου.
-     Ο πελάτης υποβάλλει αίτημα για έκπτωση, δηλώνοντας με Υπεύθυνη Δήλωση κατά το Ν.1599/86 ότι επισκεύασε αφανή διαρροή, προσκομίζοντας νόμιμη απόδειξη υδραυλικού από την οποία να προκύπτει ότι η διαρροή επισκευάστηκε.

3.    ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι περιπτώσεις αυτές παραπέμπονται σε ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί με Απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου.

Στην Επιτροπή αυτή παραπέμπονται:

α. Οι περιπτώσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 60μ3 το τρίμηνο και υδροδοτούν «αναξιοπαθούντα άτομα». Ως τέτοια θεωρούνται τα έχοντα ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο αυτού που προκύπτει με βάση την κατώτατη σύνταξη γήρατος του Ι.Κ.Α. του προηγούμενου έτους πλέον Ε.Κ.Α.Σ. και παράλληλα συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί ή λόγοι υγείας, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αποδεικνύεται με επίσημα κρατικά έγγραφα.

β. Οι περιπτώσεις αφανών διαρροών που η κατανάλωση υπερβαίνει τα 500μ3/τρίμηνο και είναι αυξημένη κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση και ο πελάτης δεν ικανοποιείται από τη μείωση που του έγινε με βάση την 3η κλίμακα μειωμένη κατά 40%.
 
γ. Οι περιπτώσεις αφανούς διαρροής καταναλωτών με ετήσιο εισόδημα ίσο ή μικρότερο αυτού της κατώτατης σύνταξης του Ι.Κ.Α. πλέον Ε.Κ.Α.Σ. και ο πελάτης δεν ικανοποιείται από τη μείωση που του έγινε με βάση την 3η κλίμακα μειωμένη κατά 40%.

δ. Οι περιπτώσεις αφανών διαρροών πελατών που τιμολογούνται με άλλες κατηγορίες τιμολογίων (Δημόσιο -Επαγγελματικό -Φιλανθρωπικό) εφόσον η κατανάλωση υπερβαίνει τα 150μ3/τρίμηνο και είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη, με ανώτατο ποσοστό μείωσης 10% στην επιπλέον κατανάλωση.

ε. Οι περιπτώσεις αυξημένων λογαριασμών που ο πελάτης δεν δηλώνει επισκευή αφανούς διαρροής (ανεξακρίβωτα αίτια) η δε κατανάλωση υπερβαίνει τα 150μ3/τρίμηνο και είναι αυξημένη κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση. Η μείωση που γίνεται στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνει την μείωση που προκύπτει με βάση την 3η κλίμακα του Γενικού Τιμολογίου μειωμένη κατά 40%.

Για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 &2 δεν απαιτείται προσκόμιση Βεβαίωσης Εισοδήματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενώ για τις περιπτώσεις της παραγράφου 3, και μόνο γι' αυτές, απαραίτητη είναι η προσκόμιση της ως άνω βεβαίωσης ή αν ο πελάτης το επιθυμεί, Εκκαθαριστικού Σημειώματος .

Επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3, εκτός της περίπτωσης των «αναξιοπαθούντων ατόμων», εκ νέου αίτημα για χορήγηση έκπτωσης που αναφέρεται στο ίδιο ακίνητο δεν ικανοποιείται πριν την παρέλευση διετίας από την προηγούμενη έκπτωση.