Δημόσιο

Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Θέρμης

Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Θέρμης
Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την περιοχή του, ο Δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας περιλαμβάνουν προτάσεις για παρεμβάσεις που προωθούν τους αποκαλούμενους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης (πεζή, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες), μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση και την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας την ασφάλεια και βελτιώνοντας την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου Σχεδίου στην περιοχή του Δήμου Θέρμης είναι αναγκαία, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να αντιμετωπιστούν τα θέματα μετακίνησής τους με τον πλέον φιλικό τρόπο για το περιβάλλον.

Η περιοχή του Δήμου Θέρμης αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, πόλο έλξης για όσους κατοίκους και επιχειρήσεις του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναζητούν ένα νέο και αναβαθμισμένο τόπο εγκατάστασης.

Η ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση σε πολλούς από τους οικισμούς του Δήμου, οδήγησε στην εμφάνιση προβλημάτων συμφόρησης και ανεπάρκειας των υποδομών να ανταποκριθούν στις νέες και αυξημένες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, οι μικροί και ορεινοί οικισμοί του Δήμου αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και ελκυστικότητας.

Η αύξηση του πληθυσμού των οικισμών του Δήμου Θέρμης ήταν ραγδαία, όπως φαίνεται στο χάρτη της περιόδου 2001-2011

Ο Δήμος Θέρμης καλείται, μέσω του σχεδιασμού του, να λάβει τις απαραίτητες πρόνοιες, προκειμένου να προλάβει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Κεντρική επιλογή του Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Θέρμης είναι η οργάνωση ενός νέου, φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος μεταφορών στην περιοχή του.

Το Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Θέρμης:
• Ενισχύει τις λειτουργίες των τοπικών κέντρων για τη διευκόλυνση της κάλυψης των καθημερινών και άμεσων αναγκών των κατοίκων και τη μείωση των μετακινήσεων.
• Προωθεί την υλοποίηση πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων για την υποστήριξη της χρήσης εναλλακτικών και ήπιων μέσων μετακίνησης (ποδήλατο, πεζή μετακίνηση).
• Μειώνει τα μελανά σημεία, δηλαδή τις θέσεις υψηλής επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο του Δήμου.
• Προτείνει μέτρα για τη διαχείριση της στάθμευσης και τη βελτίωση των συνθηκών στάθμευσης στα κέντρα των οικισμών του Δήμου.
• Ενισχύει τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προωθεί τις συνδυασμένες μεταφορές.
• Προάγει την υλοποίηση δράσεων από πλευράς Δήμου για την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βιώσιμη κινητικότητα, προκειμένου να αλλάξει τις συνήθειες μετακίνησής τους.
• Βελτιώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
• Στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2.