Αθλητισμός

«Πυρετός» για τον τελικό του Euro 2024 στη Βρετανία

«Πυρετός» για τον τελικό του Euro 2024 στη Βρετανία Φωτογραφία: EPA/ CHRISTOPHER NEUNDORF
35.000 Βρετανοί αναμένονται στο Βερολίνο, επιχειρήσεις αλλάζουν το ωράριο λόγω του τελικού του Euro 2024.

Στον «πυρετό» του τελικού του Euro 2024 ζει η Βρετανία, από τη στιγμή που τα «λιοντάρια» απέκλεισαν την Ολλανδία και έδωσαν ραντεβού με την Ισπανία για το ματς που θα κρίνει το τρόπαιο, την Κυριακή.

Η Αγγλία ελπίζει ότι θα πάει ένα βήμα πιο μακριά από τον τελικό του Euro 2020, όταν ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία, για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά.

Από τη στιγμή που τα «λιοντάρια» προκρίθηκαν στον τελικό, Βρετανοί άρχισαν να ψάχνουν μετά μανίας τρόπο για να παρακολουθήσουν από κοντά το ματς, στο Olympiastadion. Την ίδια ώρα, τα πάντα στη Βρετανία προσαρμόζονται στον τελικό.

35.000 Βρετανοί αναμένονται στο Βερολίνο

Την Κυριακή αναμένεται να βρεθούν στο Βερολίνο 35.000 Βρετανοί, παρότι τα εισιτήρια που επισήμως έχει εξασφαλίσει η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι 10.000.

Στην ιστοσελίδα της UEFA τα εισιτήρια για τον τελικό έχουν εξαφανιστεί. Αυτά που πήρε η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία διατίθενται μόνο στα μέλη του England Supporters Travel Club. Κάτι που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να στραφούν στη δευτερογενή αγορά, όπου τα εισιτήρια κοστίζουν από 1.300 στερλίνες, για τις «φτηνές» θέσεις, έως 67.000 για τα πακέτα VIP.

Σημειώνεται ότι η UEFA προειδοποιεί πως τα εισιτήρια που αγοράζονται από μη εξουσιοδοτημένες πηγές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ακυρωθούν και τελικά οι κάτοικοί τους να μην καταφέρουν να μπουν στο στάδιο.

Πάντως, όσοι Άγγλοι θέλουν απεγνωσμένα να ζήσουν από κοντά το κλίμα του τελικού, ακόμα και χωρίς να μπουν στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, έχουν την εναλλακτική να δουν το ματς από τις γιγαντοοθόνες που βρίσκονται στις fan zones, στο κέντρο της πόλης.

EURO 2024

Εκτινάχθηκε το κόστος για το ταξίδι στο Βερολίνο

Πέρα από το- σημαντικό- εμπόδιο της ανεύρεσης εισιτηρίου για τον τελικό του Euro 2024, οι φίλαθλοι που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν στο Βερολίνο είναι αντιμέτωποι και με άλλες δυσκολίες.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που βρετανικά ΜΜΕ αναλύουν πώς οι φίλαθλοι μπορούν να ταξιδέψουν στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, το κόστος εκτινάχθηκε τα τελευταία 24ωρα. Ενδεικτικά, σε πτήση της KLM από το Μάντσεστερ στο Βερολίνο, μέσω του Άμστερνταμ, το εισιτήριο κόστιζε 954 στερλίνες την Πέμπτη, από 223 στερλίνες μία εβδομάδα νωρίτερα.

Επιπλέον, οι πτήσεις είναι σχεδόν γεμάτες. Χαρακτηριστικό είναι πως η British Airways ανέφερε αύξηση κατά 1.000% στην αναζήτηση πτήσεων προς τη γερμανική πρωτεύουσα, η οποία κορυφώθηκε 11 λεπτά μετά την πρόκριση της Αγγλίας. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 481 λίρες, ενώ συνήθως κοστίζουν από 128.

Οι 21 πτήσεις της Ryanair και οι 12 της EasyJet για το Βερολίνο έως και την Κυριακή είναι γεμάτες. Λόγω της εκτίναξης της ζήτησης, οι Ryanair, Eurowings και British Airways πρόσθεσαν από δύο πτήσεις προς το Βερολίνο στο πρόγραμμά τους.

Εξαιτίας του κόστους αλλά και του γεγονότος ότι οι πτήσεις προς το Βερολίνο είναι γεμάτες, κάποιοι αναζητούν εναλλακτικές. Για παράδειγμα επιλέγουν τα «πετάξουν» προς την Πολωνία και από εκεί να φτάσουν στο Βερολίνο με τρένο.

Άλλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν με το τρένο από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, από εκεί στην Κολωνία και μετά στο Βερολίνο. Μία άλλη εναλλακτική είναι να φτάσουν με φέρι στην Ολλανδία και να πάρουν τρένο από τη Χάγη για το Βερολίνο. Επίσης, τα βρετανικά ΜΜΕ θυμίζουν ότι υπάρχει η εναλλακτική του λεωφορείου, αλλά και να ταξιδέψει κανείς με το αυτοκίνητό του, αν είναι διατεθειμένος να οδηγήσει 13-15 ώρες.

Βέβαια, ακόμα κι αν βρουν τρόπο να ταξιδέψουν στο Βερολίνο, οι φίλαθλοι θα πρέπει να μείνουν κάπου. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και εκεί: δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο κοστίζει 252 λίρες, από 63 που ήταν η τιμή του την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, το BBC έχει λύση και για αυτό: όσοι θέλουν να στηρίξουν τα «λιοντάρια» και δεν τους ενδιαφέρει να βρουν κατάλυμα, υπάρχουν μπαρ που λειτουργούν όλο το 24ωρο στη γερμανική πρωτεύουσα.

EURO 2024

Επιχειρήσεις και φεστιβάλ αλλάζουν ωράριο

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία επιχειρήσεις και φεστιβάλ αλλάζουν ωράριο, λόγω του τελικού του 2024.

Το Wireless Festival- που κάθε χρόνο το παρακολουθούν 50.000 άνθρωποι- θα ολοκληρωθεί νωρίτερα. Η Doja Cat θα εμφανιστεί στη σκηνή νωρίτερα, προκειμένου να προλάβουν οι φαν της να επιστρέψουν σπίτι τους για να δουν τον τελικό.

Τα σούπερ μάρκετ επίσης κλείνουν νωρίτερα τις πόρτες τους. Η Tesco κλείνει τα πάνω από 1.800 Express καταστήματά της εγκαίρως ώστε να προλάβουν οι εργαζόμενοι να δουν τον τελικό. Η Sainsbury's πήρε την ίδια απόφαση. Από την άλλη, τα Lidl θα ανοίξουν μία ώρα αργότερα τη Δευτέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τελικού.

EURO 2024

Αύξηση 200% στην πώληση μπίρας

Στα καταστήματα, μπίρες, κρασί, σνακ, πίτσες, τηλεοράσεις και βέβαια φανέλες της εθνικής Αγγλίας ξεπουλάνε.

Το Sainsbury's προβλέπει αύξηση 200% στις πωλήσεις μπίρας αυτό το σαββατοκύριακο, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Η Asda έχει πουλήσει πάνω από 20.000 τηλεοράσεις κατά τη διάρκεια του Euro 2024 και αναμένονται περισσότερες μέχρι τον τελικό.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των παμπ και των μπαρ λόγω του τελικού του Euro 2024 θα φτάσουν 120 εκατομμύρια στερλίνες. Πολλές παμπ ήδη είναι «sold out» για το βράδυ του τελικού, ενώ ακόμα και μπαρ που δεν προβάλλουν ματς αυτή τη φορά θα στήσουν γιγαντοοθόνες. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα και στην O2 Arena.

Όσο για την επομένη του τελικού, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα, σε περίπτωση που η Αγγλία αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, αναμένεται αύξηση στις έκτακτες απουσίες εργαζομένων από τη δουλειά τους. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της BrightHR, την επομένη του τελικού του Euro 2024 υπήρξε αύξηση 232% αυτών που δήλωσαν άρρωστοι και 209% στην καθυστερημένη προσέλευση στη δουλειά.

Φωτογραφίες: EPA