Επιστήμη

Δείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το… Διάστημα

Δείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το… Διάστημα Φωτογραφία: ESA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στον χρήστη να εξερευνήσει και να μεγεθύνει τις αθλητικές αρένες του Παρισιού, όπως το Stade de France, το Grand Palais και το Champ de Mars Park

Για να εξερευνήσει κάποιος τους χώρους και τα ορόσημα του Παρισιού δεν έχει παρά να κάνει απλώς «κλικ» στους κύκλους πάνω στη δορυφορική εικόνα της πόλης που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

«Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης προσφέρει μια εις βάθος θέα του κέντρου του Παρισιού, επιτρέποντάς σε όποιον δεν βρίσκεται στην πόλη αυτή την εποχή να εξερευνήσει και να κάνει ζουμ στις πιο μαγευτικές περιοχές της με εξαιρετική λεπτομέρεια», εξήγησε ο ESA. Ο διαδραστικός χάρτης δείχνει το Παρίσι από ψηλά, με τον ποταμό Σηκουάνα να διασχίζει την εικόνα.

Με ανάλυση 30 εκατοστών, μπορεί κάποιος να δει και να αναγνωρίσει με μεγάλη λεπτομέρεια μερικά από τα παγκοσμίου φήμης ορόσημα της πόλης, καθώς και αρκετούς Ολυμπιακούς χώρους, κάνοντας απλώς «κλικ» στους μικρούς, λευκούς κύκλους που εμφανίζονται. Σε κάθε «κλικ» ο χάρτης μεγεθύνεται και παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε τοποθεσία. Μόλις τελειώσει η περιήγηση, ο χρήστης απλώς κάνει ξανά «κλικ» στον κύκλο ή μετακινείται προς τα έξω για να εξερευνήσει άλλες περιοχές.

download_1_32bc6.png

Στην κορυφή του χάρτη, διακρίνονται δύο μόνιμοι χώροι που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - το Stade de France και το Aquatics Center στα αριστερά του. Προς το κέντρο αριστερά του χάρτη, μπορεί κάποιος εύκολα να εντοπίσει την Αψίδα του Θριάμβου, που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Charles de Gaulle. Κατευθυνόμενος προς νότια από εκεί, διακρίνει το ορθογώνιο Champ de Mars - όπου έχουν κατασκευαστεί δύο προσωρινές αρένες - ακριβώς απέναντι από το ποτάμι, ενώ στο βόρειο άκρο του, ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ είναι ορατός, ρίχνοντας τη σκιά του βορειοδυτικά.

Στα βορειοανατολικά βρίσκεται το Hôtel des Invalides - ένα συγκρότημα που φιλοξενεί μουσεία και μνημεία που σχετίζονται με τη γαλλική στρατιωτική ιστορία, καθώς και ένα νοσοκομείο και έναν οίκο ευγηρίας για βετεράνους.

«Στη βόρεια πλευρά του βρίσκεται η Esplanade des Invalides, ένας τεράστιος υπαίθριος χώρος πρασίνου που χρησιμεύει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, ως η γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», εξηγεί ο ESA.

Τέλος, προς το ανατολικό άκρο της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων βρίσκονται το Grand Palais και η Place de la Concorde, τα οποία έχουν μετατραπεί σε Ολυμπιακούς χώρους. «Ο διάσημος Jardin des Tuileries και οι χώροι του εκτεταμένου Μουσείου του Λούβρου είναι ορατοί αμέσως στα αριστερά», προσθέτει ο ESA.