Διεθνή

Ταραχές στη Βρετανία: Ο Μασκ ρίχνει λάδι στη φωτιά και ο Βρετανός πρωθυπουργός τον «αδειάζει»

Ταραχές στη Βρετανία: Ο Μασκ ρίχνει λάδι στη φωτιά και ο Βρετανός πρωθυπουργός τον «αδειάζει» Φωτογραφία: epa
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υποστήριξε την Κυριακή ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, έβαλε στο στόχαστρο τον Ελον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το κύμα ακροδεξιάς βίας που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «αναπόφευκτο».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα σχόλια του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, τα οποία δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο στην πλατφόρμα X.

Τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία έχουν ξεσπάσει βίαιες διαμαρτυρίες κατά των μεταναστών, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.

Οι φόνοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία.

24024145 6a776

Το σχόλιο που ενόχλησε

Ο Μασκ - ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσω του Χ σχετικά με την ταυτότητα του δράστη - υποστήριξε την Κυριακή ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για σχόλια όπως αυτό», αντέδρασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στάρμερ. «Αυτό που είδαμε σε αυτή τη χώρα είναι οργανωμένες, παράνομες κακοποιήσεις που δεν έχουν θέση στους δρόμους μας ή στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

«Μιλάμε για μια μειοψηφία κακοποιών που δεν μιλούν για τη Βρετανία ... Ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται αυτά τα συναισθήματα [του Μασκ]», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.