Διεθνή

Χάρτινα κρεβάτια, καρέκλες από καπάκια, μεταφορές με ποδήλατο: Το «πράσινο» Παρίσι 2024

Χάρτινα κρεβάτια, καρέκλες από καπάκια, μεταφορές με ποδήλατο: Το «πράσινο» Παρίσι 2024 Φωτογραφία: epa

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: οι Αγώνες που ξεκινούν την Παρασκευή να είναι οι πιο «πράσινοι» στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας το μισό αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το Λονδίνο 2012 (3,3 εκατ. τόνοι) και το Ρίο 2016 (3,6 εκατ. τόνοι). Άλλωστε, οι φετινοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην ίδια πόλη όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν το 2015 για να υπογράψουν μια σειρά δεσμεύσεων για το κλίμα.

Από... χάρτινα κρεβάτια, καρέκλες φτιαγμένες από... καπάκια μπουκαλιών, τραπέζια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι μενού με τροφές φυτικής προέλευσης, το Παρίσι 2024 ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Σε αποκλειστική συνέντευξη, ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), δήλωσε στο BBC Sport ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για τη ζωή όλων μας» και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με τις μεταρρυθμίσεις της Ολυμπιακής μας ατζέντας, αναλάβαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα εστιάζοντας στη μείωση του αποτυπώματός μας».

18298145 f8e06

Μόνο δύο νέα στάδια

Πριν από το Λονδίνο 2012, χτίστηκαν έξι νέα γήπεδα. Το Ρίο έχτισε 10 μόνιμα νέα γήπεδα και επτά προσωρινά.

Από τα 35 στάδια που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες στο Παρίσι, μόνο δύο είναι νέα και αυτά κατασκευάστηκαν με «μεθόδους χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Για παράδειγμα, το ένα διαθέτει καθίσματα κατασκευασμένα από «ανακυκλωμένα τοπικά πλαστικά απόβλητα».

Χάρτινα κρεβάτια

Τα κρεβάτια στο ολυμπιακό χωριό όπου φιλοξενήθηκαν οι αθλητές στο Τόκιο το 2020 κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο χαρτόνι και έγιναν viral όταν ο Αμερικανός δρομέας Paul Chelimo ισχυρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχαν ως σκοπό «την αποφυγή... οικειότητας μεταξύ των αθλητών» επειδή θα κατέρρεαν υπό το βάρος περισσότερων από ένα ατόμων.

{https://www.youtube.com/watch?v=p7lYGsXUKiQ}

Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε και ο ίδιος κατασκευαστής ανέλαβε τα κρεβάτια του ολυμπιακού χωριού στο Παρίσι.

Επίσης, στον χώρο των αθλητών θα υπάρχουν «τραπεζάκια καφέ και πουφ από ανακυκλωμένα υλικά και καρέκλες φτιαγμένες από... καπάκια μπουκαλιών», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

{https://www.youtube.com/watch?v=fFBedWnzIKc}

Vegan μενού

Εκτός από τον διπλασιασμό του ποσοστού τροφίμων φυτικής προέλευσης, το 80% αυτών είναι από «τοπική γεωργική παραγωγή», προκειμένου να μειωθούν οι μεταφορές.
Στην Place de la Concorde, για παράδειγμα, θα σερβίρονται αποκλειστικά χορτοφαγικά φαγητά.

Ηλεκτροδότηση σταδίων

Σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες κάποια στάδια ηλεκτροδοτήθηκαν από γεννήτριες ντίζελ. Στο Παρίσι 2024 η ηλεκτροδότηση των σταδίων θα γίνει από το το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Λονδίνο το 2012 καταναλώθηκαν τέσσερα εκατομμύρια λίτρα ντίζελ!

Μία πόλη ένας ποδηλατόδρομος

27696402 62671

Οι μεταφορές μεταξύ των σταδίων θα γίνονται μέσω ενός ποδηλατικού δικτύου 60 χιλιομέτρων, που συνδέει όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις - τα 30 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες.

Με πληροφορίες από BBC