Αθλητισμός

Ολυμπιακά αθλήματα με όρους... ψυχαγωγίας - Εκτός το καράτε, εντός το break dance

Ολυμπιακά αθλήματα με όρους... ψυχαγωγίας - Εκτός το καράτε, εντός το break dance Φωτογραφία: Paris 2024
Το μάρκετινγκ κυριαρχεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κάποιοι μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά η διελκυστίνδα ήταν κάποτε ολυμπιακό άθλημα, μέχρι που αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1920. Με την πάροδο των χρόνων και καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποκτούσε μεγαλύτερες εξουσίες, η λίστα των Ολυμπιακών αθλημάτων μετατράπηκε σε... τράπουλα και το ανακάτεμά της γινόταν συχνά με υποκειμενικά κριτήρια που πολλές φορές ακολουθούσαν... τις ροές χρήματος.

Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η σύνθεση των αγωνισμάτων έχει αλλάξει πολλές φορές, καθώς η εμπορευματοποίηση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο θέτει σε προτεραιότητα το εντυπωσιακό (τηλεοπτικά) θέαμα και το ολυμπιακό ιδεώδες πηγαίνει... περίπατο.

dielky 636d0

Εκτός το καράτε, εντός το μπρέικ ντανς

Για παράδειγμα, στους φετινούς Αγώνες στο Παρίσι προστέθηκαν τα εξής τέσσερα αθλήματα: σέρφινγκ, σκέιτμπορντ, μπρέικ ντανς και αθλητική αναρρίχηση.

{https://www.youtube.com/watch?v=BbOk_CLWfbY}

Η ΔΟΕ, δηλαδή, έκρινε ότι το μπρέικ ντανς αξίζει να είναι ολυμπιακό άθλημα, αλλά όχι π.χ. το καράτε. Το κριτήριο ήταν ξεκάθαρο: το μπρέικ ντανς είναι πιο... ψυχαγωγικό, τα τηλεοπτικά πλάνα πιο εντυπωσιακά, άρα απευθύνεται σε μεγαλύτερο (διαφημιστικό) κοινό. Το καράτε θα απουσιάζει και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, το 2028 και οι φίλοι του αθλήματος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το... 2032 για να δουν αν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Αυστραλία.

{https://www.youtube.com/watch?v=yg-OoztAOnU}

Ποια άλλα αθλήματα αφαιρέθηκαν από τη σχετική λίστα; Μπέιζμπολ και σόφτμπολ. Το μπέιζμπολ έκανε ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το σόφτμπολ ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ατλάντα το 1996. Τα δύο αθλήματα, ωστόσο, τέθηκαν τελικά στο περιθώριο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και του 2016 αντίστοιχα.

Κύκνειο άσμα στο Παρίσι για άρση βαρών, πυγμαχία και μοντέρνο πένταθλο

Τρία ιστορικά αθλήματα, η άρση βαρών, η πυγμαχία και το μοντέρνο πένταθλο απουσιάζουν από τη λίστα των ολυμπιακών αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΟΕ, η πυγμαχία αντιμετωπίζει προβλήματα αξιοπιστίας, η άρση βαρών ταλανίζεται από σκάνδαλα ντόπινγκ, ενώ το μοντέρνο πένταθλο βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω των όσων έγιναν στο Τόκιο όπου Γερμανίδα αθλήτρια δέχτηκε επίθεση από άλογο.

Κριτήρια

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να συμπεριληφθεί ένα άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν αλλάξει πολλές φορές στην πάροδο των ετών. Σήμερα, βασική προϋπόθεση είναι η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος να είναι αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ. Εάν πληρείται αυτό το κριτήριο, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της οργανωτικής επιτροπής των εκάστοτε Αγώνων να προτείνει προσθήκη αθλημάτων, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από τη ΔΟΕ.

Τα αριθμητικά κριτήρια όσον αφορά αθλήματα και αγωνίσματα ώστε αυτά να θεωρούνται ότι είναι ευρέως διαδεδομένα, έχουν πλέον καταργηθεί. Ωστόσο έχουν θεσπιστεί ενδεικτικά ανώτατα όρια συμμετοχής αθλητών και αγωνισμάτων, τα οποία περιορίζουν τη δυνατότητα προσθήκης αθλημάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3.2 των Κανονισμών που εξειδικεύουν το άρθρο 45 του Ολυμπιακού Χάρτη, στην έκδοση του 2021, τα ενδεικτικά όρια είναι:

  • για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: 10.500 αθλητές και αθλήτριες, 5.000 διαπιστευμένοι προπονητές και προπονήτριες, καθώς και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, και 310 αγωνίσματα.
  • για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: 2.900 αθλητές και αθλήτριες, 2.000 διαπιστευμένοι προπονητές και προπονήτριες και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό, και 100 αγωνίσματα.

Ωστόσο, ήδη τα όρια αυτά έχουν ξεπεραστεί τόσο για τους Θερινούς όσο και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.