Αθλητισμός

Κολύμπι στον Σηκουάνα: Έξαλλη αθλήτρια περιγράφει την εμπειρία της

Κολύμπι στον Σηκουάνα: Έξαλλη αθλήτρια περιγράφει την εμπειρία της Φωτογραφία: epa
«Ενώ κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα...»

Μπορεί το Παρίσι 2024 να διατυμπανίζει ότι κέρδισε το στοίχημα του «καθαρού Σηκουάνα», ωστόσο οι αθλητές που βούτηξαν στα νερά του, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε άλλο παρά απόλαυσαν το κολύμπι στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας...

Αθλήτρια του τριάθλου που μετείχε στους Αγώνες περιέγραψε την εμπειρία της, κατακεραυνώνοντας τους διοργανωτές που ισχυρίστηκαν ότι τα νερά του ποταμού είναι καθαρά και η κολύμβηση σε αυτά ασφαλής.

Η Jolien Vermeylen, που εκπροσωπεί το Βέλγιο στους φετινούς Αγώνες, δήλωσε ότι στην αρχή του αγώνα τριάθλου γυναικών ένιωθε τα σκουπίδια μέσα στο ποτάμι: «Ενώ κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να τα σκέφτομαι πάρα πολύ», δήλωσε στο φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι VTM, σύμφωνα με το Metro.

Η Vermeylen τερμάτισε στην 24η θέση. Οπως είπε, κατάπιε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα και ανησυχεί για το πόσο κακό έκανε στην υγεία της.

«Θα ξέρουμε αύριο αν είμαι άρρωστη ή όχι», είπε. «Φυσικά (το νερό του ποταμού) δεν έχει τη γεύση της Coca-Cola ή της Sprite».

«Ο Σηκουάνας είναι βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να λένε ότι η ασφάλεια των αθλητών αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό είναι μπούρδες!», δήλωσε.

Η 30χρονη αθλήτρια, που συμμετείχε πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν τον αγώνα, έκανε ό,τι μπορούσε για να προφυλαχθεί: «Πήρα προβιοτικά, ήπια το Yakult μου, δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Είχα συνέχεια στο μυαλό μου να μην πίνω νερό (κατά τη διάρκεια της κολύμβησης), αλλά δεν τα κατάφερα».

«Τώρα (οι διοργανωτές) ας ελπίζουν να μην υπάρξουν πάρα πολλοί άρρωστοι αθλητές», τόνισε.

jolien 82c5b

Βουτιά... στο άγνωστο

Οι αθλήτριες του τριάθλου βούτηξαν στο νερό αφού οι υπεύθυνοι έδωσαν - με καθυστέρηση δύο ημερών - το «πράσινο φως», ισχυριζόμενοι ότι το νερό ήταν καθαρό και αρκετά ασφαλές για να αγωνιστούν, εν μέσω αναφορών για υψηλά επίπεδα των βακτηρίων E. coli.

Τον Ιούνιο οι δοκιμές έδειξαν ότι το επίπεδο του E. coli στο νερό ήταν 10 φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το CBS News.

Τα βακτήρια E. coli συχνά συνδέονται συχνά με τα κόπρανα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και σηψαιμία.

«Παρά τη βελτίωση των επιπέδων ποιότητας του νερού τις τελευταίες ώρες, οι μετρήσεις σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής εξακολουθούν να είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια», είχαν δηλώσει οι διοργανωτές δύο ημέρες πριν τον αγώνα τριάθλου.

Οι προπονήσεις που είχαν προγραμματιστεί για Κυριακή και Δευτέρα ακυρώθηκαν λόγω της ποιότητας του νερού και το τρίαθλο των ανδρών διεξήχθη Τετάρτη αντί Τρίτη, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οκτώ χρόνια προσπαθειών

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα έβαζε πολύ ψηλά τον πήχη για τους διοργανωτές, που είχαν οραματιστεί μία τελετή έναρξης - η πρώτη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων - σε ανοιχτό χώρο, κατά μήκος του Σηκουάνα.

{https://www.youtube.com/watch?v=S26CHpcD2zk}

Από το 2016, το γαλλικό κράτος και οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς έχουν επενδύσει 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να καταστήσουν τον Σηκουάνα και τον Μάρνη, τον κύριο παραπόταμό του, κατάλληλους για κολύμπι.

Με πληροφορίες από New York Post