Αθλητισμός

Αποστολή «Καθαρός Σηκουάνας» επετεύχθη: Ετοιμοι για βουτιά οι αθλητές του τριάθλου στο Παρίσι 2024

Αποστολή «Καθαρός Σηκουάνας» επετεύχθη: Ετοιμοι για βουτιά οι αθλητές του τριάθλου στο Παρίσι 2024 Φωτογραφία: epa
Ο αγώνας κολύμβησης τριάθλου ανδρών αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων στο ποτάμι τον μετέθεσαν για σήμερα Τετάρτη

Αγωνία τέλος για τους αθλητές του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καθώς πήραν το «πράσινο φως» για να κολυμπήσουν σήμερα στον Σηκουάνα. Οι τελευταίες μετρήσεις για την ποιότητα του νερού στον ποταμό προκάλεσαν ανακούφιση σε διοργανωτές και αγωνιζόμενους.

Οι διοργανωτές είχαν βάλει ψηλά τον πήχη, «ρίχνοντας» 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στον μολυσμένο Σηκουάνα, προκειμένου να καθαριστεί και να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους αγώνες κολύμβησης τριάθλου αλλά και τη μαραθώνιας κολύμβησης την επόμενη εβδομάδα.

Οι διοργανωτές δήλωσαν νωρίς την Τετάρτη ότι οι τελευταίες δοκιμές του νερού έδειξαν «συμμόρφωση» με τα πρότυπα ποιότητας.

Ο αγώνας κολύμβησης τριάθλου ανδρών αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων στο ποτάμι τον μετέθεσαν για σήμερα Τετάρτη.

sikouana 178d2

Υπενθυμίζεται ότι οι προπονήσεις των αθλητών στον Σηκουάνα, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη διαδρομή, ακυρώθηκαν τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, λόγω ακαταλληλότητας της ποιότητας των υδάτων, καθώς είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις.

{https://x.com/telematin/status/1817787386191061047}

Για αρκετές ημέρες οι διοργανωτές δεν δημοσιοποιούσαν τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα του E. coli και άλλων βακτηρίων που συνέβαλαν στις αποφάσεις τους.

Τα υψηλά επίπεδα E. coli στο νερό μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από λύματα. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή και ορισμένα ζουν στο έντερο υγιών ανθρώπων και ζώων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το AP, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ακόμη και μια γουλιά μολυσμένου νερού μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή το έντερο.

{https://www.youtube.com/watch?v=S26CHpcD2zk}

Οι οδηγίες του World Triathlon για την ασφάλεια του νερού και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2006 δίνουν ένα εύρος επιπέδων E. coli από «άριστα» έως «επαρκή».

Οτιδήποτε υπερβαίνει τις 900 μονάδες ανά 100 χιλιοστόλιτρα δεν θεωρείται «ασφαλές» ή «επαρκές».

Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι οι αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, που είναι προγραμματισμένοι για τις 8 και 9 Αυγούστου, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αν χρειαστεί, στο Vaires-sur-Marne, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, στο οποίο ήδη διεξάγωνται κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 15.000 θεατές.

Οι προσπάθειες για να καταστεί ο ποταμός κατάλληλος για κολύμβηση περιλάμβαναν την κατασκευή μιας γιγαντιαίας λεκάνης για τη συλλογή όμβριων υδάτων και την αποτροπή της ροής των λυμάτων στον ποταμό, την ανακαίνιση των υποδομών αποχέτευσης και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κολύμπησε στον ποταμό πριν από δύο εβδομάδες, για να πείσει ότι ο ποταμός είναι καθαρός.

{https://www.youtube.com/watch?v=XUkMlqhPT4w}

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειχναν ότι τα επίπεδα E. coli στο Bras Marie ήταν 985 μονάδες ανά 100 χιλιοστόλιτρα εκείνη την ημέρα, ελαφρώς πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

NETWORK