Επιχειρήσεις

Aισιοδοξία για έξοδο στις αγορές και νέες χρηματοδοτήσεις από την διοίκηση της ΕτΕ

Aισιοδοξία για έξοδο στις αγορές και νέες χρηματοδοτήσεις από την διοίκηση της ΕτΕ
Την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Θωμόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική της συνέλευση. «Η Εθνική Τράπεζα θα είναι γενναιόδωρη με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη» τόνισε ο τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε ότι για να επανέλθει η οικονομία σε σταθερή τροχιά δυναμικής ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ειδικότερα είναι αναγκαία συνθήκη η επίσπευση των χρονοβόρων (10-20 χρόνια) δικαστικών διαδικασιών έως την ανέκκλητη απόφαση, και στην αλλαγή νοοτροπίας του κρατικού μηχανισμού, αγκαλιάζοντας τον πολίτη και επιχειρηματία και όχι να τον απομακρύνει.

Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έγκειται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που δημιουργούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μην αποτελέσουν τροχοπέδη, τόσο για τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος όσο και στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Η στρατηγική προτεραιότητα που έχει δοθεί σε αυτόν τον τομέα από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την πλήρη ενεργοποίηση του αναβαθμισμένου θεσμικού πλαισίου, αναμένεται να παρέχουν ώθηση σε αυτή τη διαδικασία. Η ανάκαμψη της ρευστότητας είναι αλληλένδετη με την ανάκαμψη της οικονομίας και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσουν, συνδυαστικά, βάσιμες προοπτικές χαλάρωσης ή άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι η ολοκλήρωση της, σε συνδυασμό με τη διασαφήνιση της μελλοντικής δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς και της στρατηγικής περαιτέρω μείωσης του μεσομακροπρόθεσμου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, μπορούν να αποτελέσουν ορόσημα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της διαδικασίας οικονομικής ανάκαμψης

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου αλλάζει όψη. Δίνει απόλυτη έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες, ενώ από πλευράς γεωγραφίας, η ένταση της δραστηριότητάς του συγκεντρώνεται πλέον μέσα στην Ελλάδα. «Εκεί που είμαστε, όχι απλώς απαραίτητοι αλλά αναγκαίοι για να έρθει η ανάκαμψη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

«Στη διάρκεια αυτής της αναδιάταξης, η τράπεζά μας ενισχύει τα κεφάλαιά της, ενώ αντλεί και ρευστότητα. Ρευστότητα, που πλέον θα διοχετεύεται μέσα στη χώρα, καθώς θα λειτουργήσουμε ως παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο φυσικός προορισμός μιας ηγέτιδας τράπεζας. Να ρυμουλκήσει την αγορά μέσα από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εντός συνόρων, εμείς τη βλέπουμε ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Λόγω του μεγέθους της Εθνικής, οι υποχρεώσεις και αποεπενδύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ήταν από τις πιο εκτεταμένες στον τραπεζικό κλάδο. Έχουμε, όμως, ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων από πλευράς κεφαλαιακού οφέλους. Ύστερα κι από την επιτυχημένη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με σημαντικό τίμημα. Μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα», είπε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας θα είναι πρωτίστως στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν μας περιορίζει γεωγραφικά. Γιατί η Εθνική Τράπεζα θα υπηρετήσει τη γεωγραφία των πελατών της που δεν περιορίζονται από τα ελληνικά σύνορα. Θα κρατήσουμε και θα μεγαλώσουμε τον γεωγραφικό μας ορίζοντα μέσω των επιχειρήσεων που στηρίζουμε και των εξαγωγών τους. Θα χρηματοδοτήσουμε την ανταγωνιστικότητά και την επέκτασή τους. Συνεπώς, η ισχυρή μας ρευστότητα θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία για να αποτελέσει το ένα βασικό συστατικό της ανάκαμψης που είναι, βέβαια, οι επενδύσεις. Η Εθνική, είναι η τράπεζα που θα υποστηρίξει κεφαλαιακά επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για μια οικονομία βασισμένη στη δουλειά, τη βελτίωση και την παραγωγικότητα, στην ορθή ανάληψη κινδύνων και στην εξωστρέφεια», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στους ιδιώτες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, διαβεβαίωσε ότι η Εθνική είναι η τράπεζα που στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.

«Στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μένουμε πιστοί στη φιλοσοφία που έχουμε μοιραστεί μαζί σας και στο παρελθόν. Σεβόμενοι τους μετόχους και τους καταθέτες μας, θα υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αλλά δεν θα δείξουμε ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαιά μας, δηλαδή τα κεφάλαιά σας. Είμαστε έτοιμοι και υλοποιούμε γενναιόδωρες και δραστικές λύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Όμως η Εθνική θα είναι γενναιόδωρη μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ