Επιχειρήσεις

Τα emails των Κουτσολιούτσων που αποκαλύπτουν το «μαγείρεμα» στην Folli Follie

Τα emails των Κουτσολιούτσων που αποκαλύπτουν το «μαγείρεμα» στην Folli Follie
Οι απολογίες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο της Folli Follie έχουν ήδη τεκμηριώσει τα βασικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Η προσπάθεια της οικογένειας Κουτσολιούτσου να αποδομήσει το πόρισμα της PwC και να ρίξει όλες τις ευθύνες για τις λογιστικές απάτες στους διευθυντές των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie απέτυχε. Και μάλιστα με αυτοαναίρεση και αυτοδιάψευση των Κουτσολιούτσων.

Στις 28 Μαρτίου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε δηλώσει στην απολογία του πως ιθύνοντες για την «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων των θυγατρικών της Ασίας ήταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Folli Follie Ασίας, Ιωάννης Μπεγιέτης, ο οποίος είναι φυγόδικος και ο περιφερειακός διευθυντή της Folli Follie Ασίας, Tonio Law, ο οποίος έχει αποβιώσει.

«Δεν έχω ιδέα για τα οικονομικά της Ασίας, από τη στιγμή που τα είχε αναλάβει ο Tonio», είχε αναφέρει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στο δικαστήριο στις 28/3 και είχε προσθέσει πως είχε αφήσει το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης του Ομίλου στον Tonio Law και τον Ιωάννη Μπεγιέτη.

«Ο Μπεγιέτης και ο Law ήταν εκείνοι που είπαν ότι έπρεπε να γίνει αύξηση τζίρου και προχώρησαν στην «ωραιοποίησή» του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου τον γιο του Τζώρτζη. Ωστόσο, στις 2 Απριλίου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος άλλαξε αφήγημα. Δήλωσε στο δικαστήριο πως αναφορικά με την λογιστική απάτη - την «ωραιοποίηση» - όπως την αποκαλεί, γνώριζαν επί του θέματος, μόνο εκείνος, ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο Μπεγιέτης και ο Tonio Law. Αρνήθηκε δε πως γνώριζε οτιδήποτε για τα mails που αντάλλασσαν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο Tonio Law για το «πείραγμα» των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie Ασίας, με το οποίο φούσκωναν συστηματικά οι τζίροι της ελληνικής Folli Follie.

Τα αποκαλυπτικά mail

Ωστόσο, μέσα στη δικογραφία της υπόθεσης που είναι στη διάθεση όλων των μερών και βεβαίως στη διάθεση των εφετών που δικάζουν τους Κουτσολιούτσους, εμπεριέχονται τα εν λόγω αποκαλυπτικά mail που αντάλλασσαν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο Tonio Law. Το Dnews.gr και η στήλη Market Maven του Θανάση Κουκάκη αποκαλύπτει σήμερα δύο εξ αυτών των mail που απεστάλησαν μεταξύ 22 και 24 Αυγούστου 2009 και δείχνουν ότι 9 χρόνια πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Folli Follie η οικογένεια Κουτσολιούτσου «μαγείρευε» κατά το δοκούν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών του Ομίλου.

Στο πρώτο mail που εστάλη στις 22 Αυγούστου 2009 ο Tonio Law στέλνει στο λογαριασμό Hotmail του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου το εξής μήνυμα:

«Αγαπητέ κύριε Τζώρτζη,

Το να παίζεις με νούμερα φαίνεται εύκολο, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι πρέπει να περάσουμε από διαφορετικά στάδια. Τους εξωτερικούς ελεγκτές μας και από την επιτροπή ελέγχου του χρηματιστηρίου. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα συνημμένα αρχεία θα έλεγα ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και ελπίζω να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας, (1) Καθαρό Κέρδος προσαρμοσμένο σε 33, (2) Μείωση Κατάθεσης Αγοράς από 24 σε 1 S. (κατανοήστε ότι δεν θέλετε να δείτε τις απαιτήσεις μας να αλλάζουν) (3) Το τραπεζικό υπόλοιπο τώρα αυξήθηκε κατά 7 ως μετρητά κατά τη μεταφορά, (αυτό είμαι σίγουρος ότι θα πείσω τον ελεγκτή μας να το αποδεχθεί) (4) Για να βελτιώσουμε το περιθώριο GP στο 51,01%, πρέπει να προσαρμόστε το απόθεμα κλεισίματος προσθέτοντας 18.

follie255

Όταν αλλάξουν τα παραπάνω, το καθαρό κέρδος θα γίνει αυτόματα υψηλότερο, επομένως κάνω πρόβλεψη 100% για φόρο κερδών εταιρειών, οπότε το καθαρό κέρδος θα είναι σύμφωνο με αυτό που προτείνατε. Παρακαλούμε επανεξετάστε και ενημερώστε, δείτε αν υπάρχει κάποια περαιτέρω τροποποίηση που πρέπει να γίνει!».

Στο συγκεκριμένο mail ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απάντησε στις 24 Αυγούστου, αναφέροντας τα εξής:

«Αγαπητέ Toniο!,

Όλοι εκτιμούμε τις προσπάθειες και την αφοσίωσή σου και σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να πω ότι είναι εύκολο να παίξεις με τα νούμερα. Απλώς προσπαθώ να βρω όλες τις πιθανές λύσεις για να έχω τις σωστές δικαιολογίες. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν ένα τελευταίο προσχέδιο. Πρέπει να αυξήσουμε τις πωλήσεις κατά 6 εκατομμύρια. Πιθανώς να αυξήσουμε ελαφρώς τις απαιτήσεις, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μειώσουμε περισσότερο την κατάθεση αγοράς (purchase deposit), ακόμα κι αν αυξήσουμε λίγο περισσότερο το απόθεμα.

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν κάνουμε τις επόμενες 10 ημέρες τη συναλλαγή μετοχών της FF, εσείς θεωρείτε ότι μπορείτε να το περάσετε τώρα ως ποσό και να πείσετε τον ελεγκτή, ώστε να αυξήσουμε περισσότερο το ποσό των μετρητών;»

Από τα δυο παραπάνω mail, που εμπεριέχονται στη δικογραφία, προκύπτει ξεκάθαρα πως όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει οι Κουτσολιούτσοι για δήθεν άγνοια σε σχέση με τα λογιστικά μεγέθη των θυγατρικών στην Ασία και ειδικά για τις ενέργειες των Ιωάννη Μπεγιέτη και ο Tonio Law, είναι απλώς ψέματα.