Επιχειρήσεις

TITAN: Στα 1,323 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024

TITAN: Στα 1,323 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Ο Όμιλος TITAN ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 7,6%, φτάνοντας τα 1,323 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις θετικές επιδόσεις όλων των γεωγραφικών τομέων και στους αυξημένους όγκους προϊόντων του Ομίλου.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,7%, ανερχόμενα σε 281,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 34,1%, φτάνοντας τα 148,7 εκατ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1%, φτάνοντας τα 699,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ και της αυξημένης δραστηριότητας στην Ευρώπη. Τα κέρδη EBITDA για το ίδιο τρίμηνο ανήλθαν σε 171,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης μείωση του καθαρού δανεισμού, επιτυγχάνοντας έναν χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA 1,1x.

Ο Όμιλος προχώρησε σε επενδύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απόκτηση νέων αποθεμάτων λατομείων και την αύξηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Η στρατηγική πράσινης ανάπτυξης συνεχίζεται με την ολοκλήρωση τεσσάρων νέων εξαγορών (bolt-on) το πρώτο εξάμηνο, επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις στην υποκατάσταση εναλλακτικών καυσίμων και κλίνκερ.

Παράλληλα, λανσαρίστηκαν οι νέες σειρές προϊόντων TITAN Edge και TITAN Premier, με στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων βιώσιμων προϊόντων και λύσεων έως το 2026.

Προχωρούν επίσης έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στις ΗΠΑ.

Ο Όμιλος προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο εισαγωγής των δραστηριοτήτων της TITAN America στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2025. Επιπλέον, ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Στις 3 Ιουλίου 2024, καταβλήθηκε μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή του Ομίλου TITAN (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στον δείκτη FTSE4Good στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Οι προοπτικές για το έτος παραμένουν θετικές, χάρη στη διαρκή υψηλή ζήτηση και τις ανθεκτικές τιμές στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα έργα που αποσκοπούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στον ψηφιακό μετασχηματισμό συνεχίζουν να ενισχύουν τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, Marcel Cobuz, και του Διευθύνοντος Συμβούλου της TCI και Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου, Μιχάλη Κολακίδη, οι εξαιρετικές επιδόσεις οφείλονται στην επικέντρωση στις εμπορικές δραστηριότητες και στη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου, δημιουργώντας αξία για όλους τους μετόχους.