Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024
Στα 283 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 1,788 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 6,6%, ανερχόμενα σε 910,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην Ελλάδα. Στην εγχώρια αγορά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,6%, ενισχυμένα από την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, των υπηρεσιών τηλεόρασης, ευρυζωνικότητας και των έργων ICT.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου παρέμεινε σταθερή στα 326,7 εκατ. ευρώ, με την αύξηση 1,5% στην Ελλάδα να εξισορροπείται από την πίεση στην κερδοφορία στη Ρουμανία. Η υψηλή συνεισφορά των εσόδων από ICT και διεθνή χονδρική, με χαμηλό ωστόσο περιθώριο κέρδους, οδήγησε σε μείωση του περιθωρίου προσαρμοσμένου EBITDA (AL) στο 35,9% για το τρίμηνο.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 156,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,4% από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στην Ελλάδα, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία διαμορφώθηκαν σε 145,5 εκατ. ευρώ και 10,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,2 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μειωμένες κατά 15,8% από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω διαφορετικού χρονισμού πληρωμών στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Παρά ταύτα, η εταιρεία διατηρεί τον στόχο των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών για το 2024.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2024 διαμορφώθηκε σε 457,0 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 0,3 φορές το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) σε δωδεκάμηνη βάση, με την επόμενη σημαντική αποπληρωμή ομολόγου να αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2026 (500 εκατ. ευρώ, 0,875%).

Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,8% σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά, αντικατοπτρίζοντας την επίδραση της μείωσης στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και των προωθητικών ενεργειών για τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης, αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 567,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να ενισχύει την τεχνολογική του υπεροχή στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το δίκτυο FTTH και την κάλυψη 5G, παράλληλα με την προώθηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιοποίησης. Η επέκταση της υποδομής FTTH και η υπεροχή του δικτύου 5G αναμένεται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των εσόδων.

Για το 2024, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 470 εκατ. ευρώ, με επενδύσεις που θα ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα διανείμει περίπου το 95% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών στους μετόχους, με συνολική αμοιβή ύψους 450 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου μερίσματος και προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών.

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Νεμπής ανέφερε τα εξής: «Είμαι υπερήφανος που έχω την ευκαιρία και την ευθύνη να ηγηθώ της επόμενης ημέρας του Ομίλου ΟΤΕ, συνεισφέροντας στο στέρεο οικοδόμημα που έχτισαν οι προκάτοχοί μου. Από τις πρώτες εβδομάδες της επιστροφής μου, επιβεβαίωσα ότι ο Όμιλος διαθέτει τους κατάλληλους ανθρώπους, τα απαραίτητα εφόδια και το κίνητρο για να πετύχει. Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για επικοινωνία και ψηφιακοποίηση στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι οι προοπτικές που έχουμε μπροστά μας είναι θετικές και μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας.

»Είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μέσα από τις οποίες οι πελάτες μας επικοινωνούν, εργάζονται και ψυχαγωγούνται. Βασιζόμενοι στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα εντοπίσουμε και θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να διατηρήσουμε την ανάπτυξή μας.

»Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών, 5G και τηλεοπτικό περιεχόμενο, επιταχύνοντας την εμπορική τους αξιοποίηση. Θα εντείνουμε τον μετασχηματισμό της εταιρείας και θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του Ομίλου και την πιστότητα των πελατών μας. Οι πρόσφατες συμφωνίες αμοιβαίας διάθεσης αθλητικού περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση και εκπτώσεων στην χονδρική FTTH, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την κατεύθυνση που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε, προς όφελος ολόκληρης της αγοράς αλλά και της εταιρείας.

»Όλες οι ενέργειές μας προσανατολίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ψηφιακοποίησης, της απλοποίησης και της καινοτομίας, για τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερης αξίας προς τους πελάτες, τους μετόχους και την κοινωνία γενικότερα».