Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Η Κομισιόν να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία για τις σπάνιες γαίες

Μυτιληναίος: Η Κομισιόν να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία για τις σπάνιες γαίες Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία να αναλάβει τον ρόλο του παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε ανάρτησή του στο LinkedIn με αφορμή άρθρο του Reuters, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την κρίση που έχει δημιουργηθεί από τους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας στις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών από τον Μάιο του 2024, που περιλαμβάνει 34 κρίσιμα υλικά όπως το αντιμόνιο, το γερμάνιο, ο βωξίτης και το γάλλιο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία να αναλάβει τον ρόλο του παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών (CRM). Εκφράζει την απογοήτευσή του για την έλλειψη σταθερών εργαλείων μείωσης ρίσκου και την απουσία κινήτρων παρόμοιων με τον νόμο IRA που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την αλλαγή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πλησιάζει, ο κ. Μυτιληναίος καλεί για άμεση και ουσιαστική δράση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις και ατέρμονες συζητήσεις.

Η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ενδέχεται να αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη σε γεωπολιτικές πιέσεις και να υπονομεύσει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εφοδιασμού της σε κρίσιμες πρώτες ύλες.