Επιχειρήσεις

Eurobank Equities: Ισχυρά τα θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς

Eurobank Equities: Ισχυρά τα θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς
Η Eurobank Equities, σε σημερινή ανάλυσή της, υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν ισχυρά, παρά τη σημαντική υποαπόδοση που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX) τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης ASE έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3% από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας χειρότερες επιδόσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 0,7% και τον ιταλικό δείκτη MIB να αυξάνεται κατά 2,8%.

Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις τράπεζες, οι οποίες έχουν σημειώσει πτώση περίπου 7% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με μια μέση απόδοση 4% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα, και οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν επιδείξει στάσιμη απόδοση, με μόνο λίγες να καταγράφουν θετικά αποτελέσματα, κυρίως από τον χώρο των μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι αυτή η τάση δεν συνδέεται με τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η υποαπόδοση της αγοράς οφείλεται σε βραχυπρόθεσμα γεγονότα, όπως η πώληση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο, καθώς και άλλες σημαντικές τοποθετήσεις μετοχών κατά τους επόμενους μήνες (Metlen, Jumbo). Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν υπερπροσφορά μετοχών, επιβαρύνοντας την αγορά, ενώ η απόφαση της MSCI να μην τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση καθυστέρησε την εισροή ξένων κεφαλαίων, η οποία παραμένει περιορισμένη από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα θεμελιώδη της αγοράς παραμένουν άθικτα. Επικαλείται το υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον, με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ άνω του 2%, τη δημοσιονομική πειθαρχία με πρωτογενές πλεόνασμα που εκτιμάται κοντά στο 2,5% για φέτος, και την ευνοϊκή διαχείριση του δημόσιου χρέους, χωρίς σημαντικές λήξεις τα επόμενα χρόνια. Επίσης, σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παραμένουν ελκυστικές, με το δείκτη EV/EBITDA να βρίσκεται κάτω από 6x για το επόμενο έτος, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τους περιφερειακούς ομολόγους τους.

Η Eurobank Equities προτείνει τοποθετήσεις σε μετοχές με ισχυρή δυναμική κερδών και ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Metlen και η Τιτάν. Τέλος, ενθαρρύνει επιλεκτικές αγορές μετοχών εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς και κερδοφορία, όπως η Σαράντης και η Κρι Κρι.