Ελλάδα

Κοινωνικές δομές σε κάθε «γωνιά» της Αττικής - Συσσίτια ακόμα και στα Βόρεια Προάστια

Κοινωνικές δομές σε κάθε «γωνιά» της Αττικής - Συσσίτια ακόμα και στα Βόρεια Προάστια
Κοινωνικές κουζίνες, ενοριακά ή δημοτικά συσσίτια, διανομές τροφίμων συναντά κανείς σε κάθε δήμο της Αττικής, ακόμα και στις λεγόμενες «οικονομικά εύπορες» περιοχές. Αν και είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, οι διάφορες δομές υπολογίζονται σε πάνω από 200 σε όλη την Περιφέρεια του λεκανοπεδίου.

Ως επί το πλείστον δωρεάν γεύματα προσφέρονται από τις εκκλησίες, τους δήμους, αλλά και από διάφορες αυτοοργανωμένες δομές. Όμως, οι τελευταίες διαφέρουν τόσο σε τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και φιλοσοφίας, από τα συσσίτια των δήμων και των ενοριών. Κάποιοι δήμοι, επίσης, μέσω της «Σπιτικής Κουζίνας», παρέχουν καθημερινά γεύματα σε χαμηλές τιμές.

Στο Παλαιό Φάληρο, το κοινωνικό συσσίτιο του δήμου προσφέρει κάθε μέρα περίπου 130 μερίδες σε τέσσερα σημεία της περιοχής, ενώ για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα προβλέπεται και διανομή κατ' οίκον, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Χαμηλοθώρου. «Κάθε μήνα έχουμε τέσσερις νέες αιτήσεις ή και παραπάνω, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το κοινωνικό παντοπωλείο».

Οι ωφελούμενοι προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά και, εφόσον εγκριθούν, εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού συσσιτίου, αλλά, όπως εξηγεί η κ. Χαμηλοθώρου, συνήθως όλοι γίνονται δεκτοί. Στο δήμο Νέας Σμύρνης διανέμονται περίπου 120 μερίδες φαγητού την ημέρα, ενώ 1.200 οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν είδη από το κοινωνικό παντοπωλείο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κλεοπάτρα Δεληγιάννη. «Οι αριθμοί σταδιακά μεγαλώνουν, συχνά έρχεται ένας άνθρωπος και παίρνει τέσσερις μερίδες για την τετραμελή του οικογένεια». Στο δήμο Νέας Σμύρνης κατά 90% το συσσίτιο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ στο Παλαιό Φάληρο το συσσίτιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άνοδος».