Ελλάδα

Σε διαβούλευση η χάρτα δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Σε διαβούλευση η χάρτα δικαιωμάτων των ΑμεΑ
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» έκανε γνωστό ότι τίθεται σε διαβούλευση η Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑΜεΑ ενώ θα περιλαμβάνονται όλα τα δικαιώματα, προσβασιμότητας, κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά, με τα οποία το κράτος πρέπει να προστατεύσει αυτή τη σημαντική και αριθμητικά μεγάλη κοινωνική κατηγορία, που βρίσκεται αν όχι στο περιθώριο, στα όρια του περιθωρίου, τόνισε ο κ.Βερναρδάκης.

Τα μεγαλύτερα κενά, κατά τον κ. Βερναρδάκη, δεν εντοπίζονται στην ίδια τη νομοθεσία, καθώς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά στην εφαρμογή, καθώς η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται.

Δεν υπάρχει επίσης Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση αυτής της εφαρμογής, συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για θέμα κουλτούρας, των πολιτών, της διοίκησης και της διακυβέρνησης.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι σε επίπεδο προσβασιμότητας, σε επίπεδο κτιριακό και οδών η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν το 2000. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά και στα δικαιώματα.

Μόλις πριν από 1-1,5 μήνα, θύμισε ο κ. Βερναρδάκης, κατοχυρώθηκε το 15% για τις προσλήψεις ΑΜεΑ στο Δημόσιο, ένα αίτημα που δεν είχε ικανοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

NETWORK