Ελλάδα

Άριστη κατάσταση στο οδικό δίκτυο στον Έβρο

Άριστη κατάσταση στο οδικό δίκτυο στον Έβρο
Η άριστη κατάσταση του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου στον Έβρο, η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειακής ενότητας, ο ικανός σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η ανάγκη ανανέωσης και αύξησης του στόλου των μηχανημάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η έλλειψη πόρων, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις του περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστου Μέτιου, που πραγματοποίησε χθες αυτοψία στους τέσσερις δήμους του Νομού, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, που εφαρμόστηκε, παρά τη διάρκεια, την ένταση αλλά και την ταυτόχρονη εκδήλωση σε πολλά μέτωπα των καιρικών φαινομένων, προτεραιότητα ήταν να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, στη συνέχεια το κεντρικό επαρχιακό -τα οποία είναι και ευθύνη της Περιφέρειας- και τέλος το επαρχιακό και οι δρόμοι μέσα στις πόλεις και τις κοινότητες, που είναι ευθύνη των δήμων. Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδύνεψαν πολίτες, δεν είχαμε ατυχήματα, τραυματισμούς ή δυστυχήματα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μέτιος.

Περιγράφοντας την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Νομού, λίγες ώρες μετά την ύφεση της κακοκαιρίας, ο περιφερειάρχης εκφράζει την έκπληξή του από την εικόνα που παρουσίαζε η Ορεστιάδα. «Όσο ανεβαίναμε βορειότερα, η ποσότητα του χιονιού ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Χιόνι είχε και στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, όμως αυτό που αντικρίσαμε στην Ορεστιάδα ήταν το κάτι άλλο. Ενάμιση μέτρο χιόνι, όχι συγκεντρωμένο στην άκρη του δρόμου λόγω αποχιονισμού, αλλά επίπεδο μέσα στην πόλη. Οι δρόμοι μεν είχαν ανοιχτεί, αλλά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ήταν καλυμμένα από χιόνι».
Ο κ. Μέτιος αναγνωρίζει πως ο Έβρος, λόγω εμπειρίας στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων (είτε αφορά χιονοπτώσεις, είτε πλημμύρες του ποταμού), ανταποκρίθηκε επαρκέστερα από άλλες περιφερειακές ενότητες, στις οποίες τα φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα, ως εκ τούτου δεν εκτιμήθηκαν σωστά και παρουσιάστηκαν ελλείψεις ακόμη και σε αλάτι.

Σχετικά με τις συσκέψεις που είχε με τους δημάρχους Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιό, Διδυμοτείχου, Παρασκευά Πατσουρίδη και Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, αναφέρει την επισήμανσή τους για την παλαιότητα ενός μεγάλου μέρους του στόλου των μηχανημάτων των δήμων και της περιφέρειας. «Είναι και δική μου διαπίστωση. Πρέπει να βρεθεί μία διαδικασία ν’ αρχίσουμε σιγά-σιγά να τα ανανεώνουμε, γιατί αν αυτή τη φορά χάλασαν 2-3 καθώς ξεκινήσαμε, την επόμενη μπορεί να χαλάσουν πέντε. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας ήταν σε όλη το μήκος του εθνικού κεντρικού οδικού δικτύου και προφανώς κάποια και στους επαρχιακούς δρόμους όπου ίσως θα έπρεπε να αυξήσουμε τον αριθμό τους για να γίνει πιο γρήγορα η διάνοιξη».

Ως προς την οικονομική δυνατότητα δήμων και περιφέρειας, σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη πόρων. Για τους δήμους ανέφερε ότι «από το γεγονός ότι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει και μια επιπλέον χρηματοδότησή τους για να καλύψουν κάποιες από τις δαπάνες που έκαναν». Για την ΠΕ Έβρου επεσήμανε ότι «λόγω του ποταμού, πάντοτε στην περιοχή έχουμε έκτακτα κονδύλια, που επί της ουσίας είναι τακτικοί πόροι, γιατί αν δεν χρειαστούν για αντιμετώπιση χιονοπτώσεων θα χρειαστούν για πλημμύρες ή πυρκαγιές και ίσως και αυτά θα έπρεπε να τα έχουμε σε μόνιμη βάση, ώστε να τα προϋπολογίσουμε καλύτερα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας».

Τέλος ο περιφερειάρχης ΑΜΘ εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συνέχισης και τις επόμενες ημέρες της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας που σημειώθηκε σήμερα. «Αν συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες η σημερινή απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και λιώσουν απότομα τα χιόνια της Βουλγαρίας, τότε θα έχουμε πλημμύρες 100%. Ελπίζουμε ο καιρός να είναι σύμμαχός μας, να λιώσουν οι πάγοι και τα χιόνια σιγά- σιγά ώστε να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, συμπληρώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η ΠΕ έδωσε τη μάχη με συνολικά 40 μηχανήματα (εκχιονιστικά, γκρέιτερ, αλατιέρες κα) δικά της και μισθωμένα. Αναγνωρίζει τη συνδρομή της 16ης και 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, οι οποίες συνέδραμαν με περισσότερα από 20 μηχανήματα, με χειριστές και τεχνικούς, την άριστη και συνεχή συνεργασία με τους δημάρχους, με την Τροχαία αλλά και με την Εγνατία ΑΕ «που κράτησε ανοιχτούς τους οδικούς άξονες».

Επισημαίνει πως λειτούργησε θετικά η σύγκλιση, προ δεκαημέρου, του έκτακτου συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, όπου δόθηκαν σαφείς οδηγίες και παρουσιάστηκαν διαφορετικά πλάνα αντιμετώπισης του επερχόμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας ήταν η ασφάλεια των πολιτών, η ασφαλής δίοδος προς τα κέντρα υγείας και νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και τα τελωνεία. Αυτό επετεύχθη», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου.

Σημειώνεται πως το χιόνι παραμένει και σήμερα σε δρόμους και πεζοδρόμια στις πόλεις και οικισμούς, σε όλο το μήκος του νομού, με τις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.