Πολιτική

«Επιχείρηση Έβρος» για την κυβέρνηση

«Επιχείρηση Έβρος» για την κυβέρνηση
Η τακτική της κυβέρνησης μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διαμορφωθεί γραμμή άμυνας απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία σε συνδυασμό με την απειλή του Βερολίνου για μαζικές επιστροφές αιτούντων άσυλο στη χώρα μας. Στις συσκέψεις, όταν κρίνεται αναγκαίο, συμμετέχουν επίσης στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ, ενώ για όλα ενημερώνεται το επιτελείο του Πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Δευτέρα θα μεταβεί στον Έβρο. Με φόντο τον φράχτη, αναμένεται να αναγγείλει την ολοκλήρωση της επέκτασής του. Ο συμβολισμός είναι προφανής: Να δοθεί το μήνυμα σε όλη την ΕΕ ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και στην Τουρκία ότι θα αντιμετωπιστεί δυναμικά οποιαδήποτε απόπειρα χρησιμοποίησης του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης.

Το επόμενο διάστημα το μεταναστευτικό θα βρίσκεται στο προσκήνιο όχι τόσο για πραγματικούς λόγους αλλά επειδή η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γερμανία οδηγεί την κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων) στον καταστροφικό δρόμο της επίδειξης πυγμής με αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν και ελέγχους στα σύνορα.

Η σύλληψη νεαρού ισλαμιστή στη Βαυαρία που, σύμφωνα με πληροφορίες από τις γερμανικές αρχές, σχεδίαζε επιθέσεις σε στρατιώτες προκάλεσε νέο σοκ στην Γερμανία, με τον καγκελάριο Σολτς να έχει χάσει την ψυχραιμία του και να προωθεί νομοθεσία για την κατάργηση επιδομάτων σε πρόσφυγες.

Το μεταναστευτικό θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Οκτώβριο, και θα συζητηθεί στις διμερείς επαφές που θα έχει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ιδιαίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.