Ελλάδα

Ιερώνυμος - Γεννηματά στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer της «Αποστολής»

Ιερώνυμος - Γεννηματά στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer της «Αποστολής»
Στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Αλτσχάιμερ της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», πραγματοποίησαν επίσκεψη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους και γευμάτισαν με τα στελέχη και τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί.

Με ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, η κ. Γεννηματά συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για όλες τις δομές και για όσα κάνει αυτό το διάστημα, που ελληνικές οικογένειες υποφέρουν. Εξάλλου, δήλωσε συγκινημένη, γιατί όπως τόνισε, «με τον Γιώργο Κατριβάνο, όταν σχεδιάζαμε πολιτικές στην πρόνοια και είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε τη δουλειά της Εκκλησίας, θα εξαντλήσουμε τους πόρους που έχουμε στη δυνατότητά μας και θα βρούμε και τρόπους και δομές που απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, δεν φανταζόμουν ότι θα επισκεπτόμουν αυτή τη δομή και αυτή τη μονάδα. Και σήμερα εντυπωσιάζομαι, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτό που βλέπω σήμερα», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι εντυπωσιάστηκε διαβάζοντας ότι μονάχα το 2015 διατέθηκαν 125 εκατ. ευρώ από την Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μπόρεσε να βοηθήσει περισσότερους από 1.900.000 ανθρώπους - και δόθηκαν περίπου 18.000.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

«Πολλές φορές τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, για αυτό για άλλη μία φορά συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε», υπογράμμισε.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εν συνεχεία έκανε λόγο για τις διαχρονικές προσπάθειες της Εκκλησίας να στηρίξει τους ηλικιωμένους. «Όταν μια κοινωνία αδιαφορεί για τους ηλικιωμένους της, παύει να είναι πολιτισμένη» τόνισε, για να συμπληρώσει πως «είναι χρέος μας να τους βοηθούμε και να συμπαραστεκόμαστε στην αδυναμία τους». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως πρότυπο αυτής της προσπάθειας είναι το Κέντρο αυτό, «διότι όλοι εργάζονται με αγάπη και αν υπάρχει αγάπη υπάρχει ευλογία για αυτό που κάνεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε έργα όπως το Καρέλλειο Κέντρο, γιατί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μόνο τις παθολογικές περιπτώσεις αλλά να δρούμε και προληπτικά». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «τα έργα αυτά στηρίζονται στην προσφορά των ανθρώπων, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βοηθούν και αυτό που πρεσβεύει η ‘'Αποστολή'', δηλαδή, το «βοήθησε και εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας», το έχει κάνει πράξη. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κων. Δήμτσας, ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά για την παρουσία της, και εκτίμησε πως η κίνηση αυτή είναι συμβολική, καθότι έχει εργαστεί στον χώρο της υγείας, και επί θητείας της δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο κέντρο φροντίδας.
Μετά το γεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, το φλουρί της οποίας έτυχε στον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτη, ο οποίος συνόδευε τον Αρχιεπίσκοπο.

Το Καρέλλειο αποτελεί ολοκληρωμένη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών παθήσεων, η οποία λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και εθνικών πόρων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη μονάδα παρέχεται η δυνατότητα μακράς διαμονής 25 ατόμων, βραχείας διαμονής επιπλέον 5 ασθενών, ενώ λειτουργεί και Κέντρο Ημέρας, υποστήριξης 200 ανοϊκών ασθενών.