Ελλάδα

Η ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αξιοπρέπεια, ισότητα, ειρήνη

Η ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αξιοπρέπεια, ισότητα, ειρήνη
Να εξαλειφθούν οι ανισότητες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας λόγω φύλου, ζητάει η ΓΣΕΕ. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, να αντισταθούν «στις πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής εξατομίκευσης».

Επίσης, προτείνει να συστρατευθούν με τα συνδικάτα και να κρατήσουν δυνατή τη συλλογική τους «φωνή και δράση, τη μόνη σταθερή και πραγματική πηγή δύναμης και δυναμικής».

Η ΓΣΕΕ, με αφορμή το γεγονός ότι συμπληρώνονται 160 χρόνια από τα γεγονότα της 8ης Μαρτίου 1857, όπου πρωταγωνίστησαν εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Νέας Υόρκης, υπενθυμίζει ότι τότε, βίωναν ανισότητα, στερεότυπα, διακρίσεις, ρατσισμό και βία. Αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα μεροκάματα με τους άνδρες, ωράριο 10 ωρών αντί 16 και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Μετά από 160 χρόνια, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βιώνουν ανεργία, αύξηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας και τα ευέλικτα ωράρια, βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας και μείωση μισθού, χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και γυάλινη οροφή στην επαγγελματική εξέλιξη, αλλά και αύξηση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Επίσης, διαπιστώνεται σοβαρή ανεπάρκεια των υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων,  των ατόμων με αναπηρία, μη αναγνώριση στην πράξη των επιλογών της προσωπικής ζωής – στερεότυπα – προκαταλήψεις – ρατσισμό βιολογικού και κοινωνικού φύλου και αέναη ρητορική και απραξία για την λήψη μέτρων προώθησης της γυναικείας συλλογικής και εν γένει συμμετοχής.

Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι αγωνίζεται για επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών, εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες και αποκατάσταση της δέσμευσης της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, η Συνομοσπονδία επιδιώκει αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας, ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας, αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και δράσεις για την παγκόσμια ειρήνη.