Ελλάδα

Πλήθος κόσμου και ιστορική ομιλία Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία [pics+video]

Πλήθος κόσμου και ιστορική ομιλία Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία [pics+video]
Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα. Η αστυνομία έκανε λόγο για 140.000 συμμετέχοντες αλλά η εικόνα από το πλήθος ουσιαστικά αποδεικνύει ότι ήταν πολύ περισσότεροι οι συγκεντρωμένοι.

Από πλήθος κόσμου κατακλύστηκε σήμερα το Σύνταγμα στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που είχε διοργανωθεί ενάντια σε οποιαδήποτε λύση με την χρήση της «Μακεδονίας» στο σκοπιανό ζήτημα. Σημαντικότερη στιγμή του συλλαλητηρίου η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που προκάλεσε συγκίνηση και επικροτήθηκε από όλους τους συγκεντρωμένους.

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι:«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Γιώργος Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Το χρονικό του μεγάλου συλλαλητηρίου

17:44 Άνοιξε και ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό

17:39 "Αδειάζει" από τους συγκεντρωμένους το Σύνταγμα αφού ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

17:20 Ανοιχτοί είναι οι σταθμοί του μετρό στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ στο Σύνταγμα.

17:11 Επεισόδια σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΝΑΡ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να σπάσουν την περιφρούρηση των μελών του ΝΑΡ, που βρίσκονταν μπροστά από τα γραφεία τους. Ακολούθησε χρήση χημικών και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.

episodia3064.JPG

16:52  Στην οδό Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, ομάδα αντιεξουσιαστών χτύπησε με ρόπαλα μοτοσικλετιστή που έφευγε από το συλλαλητήριο και κρατούσε ελληνική σημαία.

16:46 «Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

16: 20 Η αστυνομία εκτιμά το συγκεντρωμένο πλήθος στις 140.000. Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

16:14  Δωρόθεος: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

"Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους" τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.
"Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως" σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: "Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων".

15:52 Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου - Έγινε χρήση χημικών

15:40 Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται αυτήν την ώρα προς τα Εξάρχεια.

PROPYLAIA053651.JPG

15:15 Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης«προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

15:03 Η ομιλία Θεοδωράκη:

«Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές,αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ. Έμαθα να μιλώ με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μ ου τη ζωή, με κάθε θυσία.Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη. Σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα.Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν. Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό, στην πιο πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη. Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα φαίνονται να πυκνώνουν απειλητικά. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Με μια κολοσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας αυτή. Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες, ώστε σήμερα να φαίνεται μάταιο για αυτούς να ζητούν να αλλάξουν το όνομά τους. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

mikis3668.JPG

Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα με το όνομα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια.Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή, όχι στον όρο Μακεδονία, θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας. Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα.Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη "σαλαμοποίηση" των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Ζητάω συγγνώμη για την έκφραση, όμως μας ζητάνε να "κατεβάσουμε τα παντελόνια μας"Δεν είναι η πρώτη φορά που όλοι γύρω πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε ραγιά, όμως εκείνος σηκώνεται ξανά. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού. Εφόσον αρνούμαστε να βγάλουμε τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Ποια λοιπόν είναι η λύση; Η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής, σταθερή και αυτονόητη που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.

Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα. Πιστεύω απόλυτα αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες. Όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδος του και του λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός. Και η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη από πατριώτες. Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική

14: 44 Στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία βρίσκονται οι 3 εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου που θα εκπροσωπήσουν την Εκκλησία.

Οι 3 ιεράρχες περίμεναν να συγκεντρωθεί ο κόσμος σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος και πριν από λίγα λεπτά βγήκαν από το ξενοδοχείο και κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα οπού και πήραν θέση. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρου\ της Δ.Ι.Σ., Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθώς και από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο.

14:42: Στο Σύνταγμα βρέθηκε πριν λίγο και ο πρωην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς δίνειι το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Παράλληλα ακούστηκε αρκετές φορές το σύνθημα «Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς» την ώρα που η παρουσία του κ. Σαμαρά έγινε αντιληπτή από πολίτες που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Πριν λίγο έκανε δήλωση τονίζοντας ότι «Αυτη είναι μια συγκλονιστικη εικονα ενοτητας. Η αποφασιστικοτητα του ελληνικου λαου θα φτασει εξω και ελπιζω να το καταλαβαινουν όλοι». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τον αν είναι συγκηνιμένος απάντησε «Ποιος δεν ειναι».

Ακόμη δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό βρέθηκαν και βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται στο Σύνταγμα όπως και η κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνα. Ο κ. Σαμαράς  εδωσε και συνεντευξη στην κρατικη βουλγαρικη τηλεοραση.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Σαμαράς έστειλε το μήνυμα ότι διάκειται θετικά στο συλλαλητήριο. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη και την Μεσσηνία , την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην εκκλησία για τη λειτουργία της γιορτής της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Στην πλατεία Συντάγματος που είναι το επίκεντρο όλα έχουν ετοιμαστεί ήδη από χθες και περιμένουν τον κόσμο, που φτάνει από κάθε γωνιά της χώρας για να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στις 2 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι ομιλίες, με κύριο ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη, μια ιστορική μορφή της πατρίδας μας, που παρά την άνανδρη επίθεση με μπογιές που δέχθηκε χθες στο σπίτι του, δηλώνει «παρών»: «Είμαι έτοιμος και ήρεμος» δηλώνει ο ίδιος, ενώ οι συνεργάτες του τονίζουν πως θα είναι εκεί «για το ραντεβού του με την ιστορία».

13:05 Πολίτες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουν για το ονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη παραχώρηση του όρου «Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ανάμεσα τους είναι και εκαντοντάδες Κρητικοί που έφτασαν από το πρωί από τη μεγαλόνησο. Πριν λίγη ώρα μια ομάδα Κρητικών ανέβηκαν στην κεντρική εξέδρα του συλλαλητηρίου τραγουδωντας το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά»

Μία τεράστια ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στην πλατεία του Συντάγματος, για το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

H τεράστια ελληνική σημαία κυματίζει από γερανό στην πλατεία.

sillalitiriosyn14.jpg

13:02 Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια

Την ώρα που ο κόσμος συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο που υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στα προπύλαια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια περίπου από τις 12 το μεσημέρι φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

antifas2877.JPG

Με κεντρικό σύνθημα "καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό" οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια αστική αντιεξέγερση από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι απανταχού ακροδεξιοί καθώς και η φασιστική τους πτέρυγα».

sillalitiriosynt9.jpg

Θα ακολουθήσει η ομιλία του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη και αμέσως μετά ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

sillalitiriosyn11.jpg


Στο Σύνταγμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και μια τεράστια ελληνική σημαία με εμβαδόν 150 τμ και ζωγραφισμένο πάνω της τον ήλιο της Βεργίνας, που οι διαδηλωτές ετοιμάζουν εδώ και μέρες. Εξάλλου, όλο το Σύνταγμα και το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να κατακλυστεί από χιλιάδες ελληνικές σημαίες που θα κρατούν οι διαδηλωτές.

sillalitiriosynt7.jpg

Έως το πρωί της Παρασκευής η Συντονιστική Επιτροπή έκανε λόγο για περισσότερα από 2.500 λεωφορεία που θα φτάσουν στην Αθήνα από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά. Αν συνυπολογιστεί και ο κόσμος που θα συρρεύσει στην πλατεία Συντάγματος από την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, τότε θα πρόκειται αναμφισβήτητα «για το μεγαλύτερο σε όγκο και πάθος συλλαλητήριο του... αιώνα», όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της διοργάνωσης.

sillalitiriosynt8.jpg