Ελλάδα

Πότε θα αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα με τον νέο ΚΟΚ

Πότε θα αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα με τον νέο ΚΟΚ
Ο νέος ΚΟΚ εκτός από τα νέα τσουχτερά πρόστιμα επιφέρει και αφαίρεση διπλώματος για παραβάσεις που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν.

Ειδικότερα, προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις εξής περιπτώσεις:

- Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς τη χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

- Παρεμπόδιση ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

- Χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ).

- Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

- Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

- Ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, ότι κάθε πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος που θα αφαιρείται, θα καταχωρίζεται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών, ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Απαγορευτικές αναμένεται να γίνουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σύμφωνα με τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΜΕ και ειδικότερα το άρθρο 46.

Ειδικότερα αν κάποιος ιδιώτης καταναλωτής ή έμπορος αυτοκινήτων θέλει να εισάγει κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από άλλο κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει συλλέξει τα εξής έγγραφα:

Βεβαίωση Τεχνικής Επικαιροποίησης από τους Εθνικούς Εισαγωγείς που θα πιστοποιούν: Τον Αριθμό Πλαισίου, το έτος κατασκευής και πρώτης κυκλοφορίας, τον Εξοπλισμό, τις εκπομπές CO2, τις Ανακλήσεις, τα Χιλιόμετρα.

Βεβαίωση ΚΤΕΟ από την άλλη χώρα που εισάγεται το όχημα με τα αποτελέσματα και τα χιλιόμετρα όλων των ελέγχων. Μάλιστα οι βεβαιώσεις των ΚΤΕΟ θα πρέπει να είναι μεταφρασμένες στα ελληνικά!

Οι βεβαιώσεις από τους Εθνικούς Εισαγωγείς θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ!

Παράλληλα επιβάλλεται και παράβολο 20 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για τις βεβαιώσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιο έγγραφο ΚΤΕΟ είναι πλαστό τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το 5πλάσιο της αξίας πώλησης του οχήματος!

Βαριά πρόστιμα επίσης προβλέπονται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης ή άλλα έγγραφα των καινούριων αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» την περίπτωση του σκανδάλου του ομίλου VW.

Πότε πληρώνετε 30 ευρώ για άρση ακινησίας

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου όσοι καταθέσουν ή έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για διάστημα 2 συνεχόμενων ετών τότε για να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30 ευρώ!

Υπενθυμίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία.
Τέλος οι ‘γουρούνες’ στον δρόμο

Ριζικές αλλαγές για τις «γουρούνες» επιφέρει το άρθρο 31 του νομοσχεδίου καθώς ορίζει πως οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα!

Παράλληλα το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».