Ελλάδα

Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα

Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα
Η Τουρκία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα με 50,5%, ενώ ακολουθούν Γερμανία με 4,5% και ΠΓΔΜ με μόλις 2,5%.

Περίπου έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι υπάρχει ξένη χώρα που απειλεί την Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους τρεις εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης μελέτης του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο "What’s in a Name? Greek Public Attitudes towards the ‘Name Dispute’ and the Former Yugoslav Republic of Macedonia in 2018".

Η Τουρκία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα με 50,5%, ενώ ακολουθούν Γερμανία με 4,5% και ΠΓΔΜ με μόλις 2,5%.

Ονοματολογικό

Για το ονοματολογικό τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θεωρούν το θέμα μεγάλης σημασίας, ενώ μόλις το 9,5% αναφέρει πως δεν είναι σημαντικό.

Η πλειοψηφία (53%) αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεση λύση, ενώ το 19% αναφέρει ότι είναι κάπως σημαντικό. Αντίθετα το 13% αναφέρει ότι έχει μικρή σημασία και άλλο ένα 13% καθόλου σημασία.

Τέλος, μια μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο Μακεδονία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης (71,5%), ενώ το 22,5% αναφέρει ότι θα μπορούσαν να δεχτούν σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας

Όσον αφορά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, στην ερώτηση για το εάν οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η τρέχουσα θέση της Ελλάδας είναι ισχυρότερη, ίδια ή πιο αδύναμη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: Η πλειοψηφία (45,5%) απάντησε ότι δεν διαπιστώνει αλλαγή, με το 38% να βλέπει αποδυναμωμένη την εικόνα της Ελλάδας και μόλις το 15,5% να εκφράζει την άποψη ότι η θέση της έχει ενισχυθεί. Πάντως, αν και τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν την απογοήτευση του μεγαλύτερου μέρους των ερωτηθέντων σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από εκείνα που προέκυψαν δύο χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2016, το 72% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η θέση της Ελλάδας είχε επιδεινωθεί σε σχέση με το 2015.

Αναφορικά με τη μελλοντική διεθνή θέση της Ελλάδας και συγκεκριμένα τη θέση που θα κατέχει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 33% εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί και το 17% θεωρεί ότι θα καταστεί πιο ισχυρή. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2016, η κοινή γνώμη φαίνεται λιγότερο απαισιόδοξη: Το 2016, το 52,2% των ερωτηθέντων εκτιμούσε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας θα αποδυναμωθεί, ενώ μόλις το 25% προέβλεπε ότι τα πράγματα θα μείνουν τα ίδια.