Ελλάδα

Κομισιόν: Παράθυρο για αύξηση πόρων κατά της υψηλής μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας

Κομισιόν: Παράθυρο για αύξηση πόρων κατά της υψηλής μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας
Ένα παράθυρο ευκαιρίας για μέτρα στήριξης στο μέλλος σε χώρες με υψηλή μακροχρόνια και νεανική ανεργία, αφήνει η απάντηση της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η επίτροπος Μαριάν Τίσεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί πρόταση που είχε γίνει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να διατεθεί τουλάχιστον το 5% από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Τίσεν προαναγγέλλει μάλιστα ότι η συζήτηση για το θέμα θα ανοίξει στο πλαίσιο των θέσεων που θα παρουσιάσει τον Μάιο για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2020-2027), τονίζοντας ότι αυτό «θα αποτελέσει την ευκαιρία για μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με τον βέλτιστο δυνατό σχεδιασμό ενωσιακών μέσων για την καταπολέμηση της υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων».

Βέβαια η ερώτηση περιλαμβάνει και το άλλο σκέλος της πρότασης της κ. Αντωνοπούλου που θέλει την εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, των δαπανώνγια την απασχόληση, στις χώρες με πρόβλημα μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας.

Για το ζήτημα αυτό η κυρία Τίσεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως και παρέπεμψε στους κανόνες «ευελιξίας» που έχει ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο της Ε.Ε. από τον Νοέμβριο του 2015, οι οποίοι θέτουν ως κριτήριο ενεργοποίησης της «ευελιξίας» την ύφεση ή χαμηλή ανάπτυξη σε ένα κράτος μέλος, αλλά όχι την υψηλή ανεργία αυτοτελώς…