Ελλάδα

Επικοινωνία Καλογήρου με Βίτσα για τους Κούρδους που δεν επέστρεψαν στην Μόρια

Επικοινωνία Καλογήρου με Βίτσα για τους Κούρδους που δεν επέστρεψαν στην Μόρια
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, μετά από πρωτοβουλία της.

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση μεγάλου αριθμού Κούρδων μεταναστών-προσφύγων από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα και την επείγουσα διάστασή του στον κ. Βίτσα, ο οποίος ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία εξέτασης ασύλου και την άμεση διασύνδεσή της με την προϋπόθεση επιστροφής αυτών των ατόμων στη δομή της Μόριας.

Ταυτόχρονα, στη συνομιλία αυτή η Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι το επιτακτικό αίτημα για αποσυμφόρηση είναι πάντα η προτεραιότητα.

Να υπενθυμίσουμε οτι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 25 Μαΐου περίπου 1.000 Κούρδοι έφυγαν τον καταυλισμό και κινήθηκαν προς την πόλη της Μυτιλήνης, αρνούμενοι να παραμείνουν στη Μόρια, όπου οι συνθήκες διαμονής τους είναι ανασφαλείς μετά τις απειλές που έχουν δεχτεί.

Γι' αυτό περίπου 600 άτομα οδηγήθηκαν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή της Λάρσου κι άλλοι 300 στον χώρο των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, τον οποίο διαχειρίζεται η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αλληλεγγύη Λέσβου» και όπου διαμένει σταθερά ένας αριθμός περίπου 100 προσφύγων από ειδικές ευάλωτες κατηγορίες.

Στον καταυλισμό της Λάρσου διαμένουν 380 άτομα και άλλα 270 στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Επίσης, 160 αναχώρησαν με πλοίο από το νησί για την Αθήνα και πλέον φιλοξενούνται σε σκηνές στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Οι υπόλοιποι επέστρεψαν στη Μόρια.

Η διοίκηση του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και η αστυνομία διαμηνύουν προς τους αποχωρήσαντες, πως αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια χάνουν δικαιώματα όπως αυτά της σίτισης, του ραντεβού τους με την υπηρεσία ασύλου και της μηνιαίας χρηματικής αποζημίωσης.