Ελλάδα

Έρχονται τα πάνω κάτω στη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων - Τέλος οι μπαταρίες

photo: Pexels photo: Pexels
Όσο εύχρηστα κι αν είναι τα κινητά τηλέφωνα έχουν ένα βασικό «μειονέκτημα». Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν έχουν αυτονομία και μετά από μερικές ώρες υποχρεώνουν τους κατόχους τους να τα φορτίσουν.

Μπορεί να ελπίζαμε όλοι πως με την εμφάνιση των smartphones, το πρόβλημα της γρήγορης αποφόρτισης μπαταρίας θα λυθεί αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντίθετα, η εκτεταμένη χρήση που κάνουμε μας αναγκάζει να κυκλοφορούμε συνεχώς με ένα φορτιστή ή ένα power bank στο χέρι.

Στην αρχή, οι βιομηχανίες των κινητών προσπάθησαν να κατασκευάσουν µμπαταρίες που θα παρείχαν την απαραίτητη ενέργεια αλλά θα είχαν και µμεγάλη αντοχή. Ο στόχος δεν επετεύχθη και κάποιοι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους.

Έτσι, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία µε την οποία καταργούνται οι μπαταρίες από τα κινητά τηλέφωνα και τη θέση τους παίρνει το… Wi-Fi!. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα λεπτό ηλεκτρονικό φύλλο το οποίο θα ενσωματώνεται στα κινητά.

To φύλλο αυτό θα συλλέγει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των δικτύων ασύρματης σύνδεσης µε το Internet και θα τα μετατρέπει σε ενέργεια µε την οποία θα λειτουργεί το τηλέφωνο.

Παρόμοιες τεχνολογίες φόρτισης κινητών τηλεφώνων µέσω ραδιοκυμάτων, ασύρματων δικτύων και μαγνητικών πεδίων έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά όλες απαιτούν την τοποθέτηση συσκευής πάνω ή πολύ κοντά σε κάποια ειδική βάση, γεγονός που και πάλι περιορίζει τον κάτοχο. Με την τεχνολογία των ερευνητών του ΜΙΤ το µόνο που θα έχει κάποιος να κάνει είναι να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου υπάρχει Wi-Fi και το κινητό του τηλέφωνο θα φορτίζεται σε χρόνο ρεκόρ.