Ελλάδα

Πώς γίνεται η παραίτηση από την εργασία λόγω ασυμβίβαστου και πότε γίνεται η επαναφορά στην υπηρεσία

Πώς γίνεται η παραίτηση από την εργασία λόγω ασυμβίβαστου και πότε γίνεται η επαναφορά στην υπηρεσία
Τη διαδικασία παραίτησης μελλοντικού υποψηφίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 από την εργασία του σε περίπτωση που συντρέχει λόγος ασυμβίβαστου ορίζει μέσα από εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον Πρόεδρο του αρμόδιου δικαστηρίου για την ανακήρυξη των υποψηφίων, ο οποίος την υποβάλει αμέσως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχθεί.

Η παραίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή από την επίδοσή της και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Εάν από ειδικές διατάξεις, απαιτείται δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης για την αποδοχή της παραίτησης, η αρμόδια αρχή οφείλει να δημοσιεύσει αμέσως περίληψή της, που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τη θέση ή το αξίωμα που κατείχε αυτός που παραιτήθηκε ή αν πρόκειται για στρατιωτικούς, το βαθμό και το όπλο ή την υπηρεσία στην οποία αυτός ανήκε, καθώς και τη χρονολογία της επίδοσης της παραίτησης στον πρόεδρο του αρμόδιου δικαστηρίου.

Επαναφορά στην υπηρεσία

Οι υπάλληλοι μόνιμοι ή ΙΔΑΧ των Περιφερειών και των νομικών της προσώπων που παραιτούνται, υποχρεωτικώς, επανέρχονται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία, εάν δεν εκλεγούν ή λήξει, σε περίπτωση εκλογής τους, για οποιονδήποτε λόγο η θητεία τους.

Η επάνοδος στην υπηρεσία γίνεται αυτοδικαίως με υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί. Αν η υπηρεσία αυτή δεν υφίσταται κατά το χρόνο της επανόδου, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία όπου έχουν μεταφερθεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εκείνης.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την ανακήρυξη των υποψηφίων ή από τη λήξη, για οποιονδήποτε λόγο, της θητείας τους. Αν δεν υπάρχει κενή θέση, ο υπάλληλος επανέρχεται ωςυπεράριθμος και καταλαμβάνει αυτοδικαίως την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον κλάδο του.

Κατά τη διάρκεια της παραίτησης, μέχρι να εκλεγούν ή, εφόσον δεν εκλεγούν, μέχρι να επανέλθουν στην υπηρεσία τους, ασφαλίζονται για υγειονομική περίθαλψη στο φορέα ασφάλισης που ήσαν ασφαλισμένοι πριν την παραίτησή τους, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη επί των αποδοχών που είχαν κατά το χρόνο της παραίτησής τους.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Ποια είναι τα εκλογικά κωλύματα και τα ασυμβίβαστα - Όλες οι περιπτώσεις

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Πόσα μπορούν να ξοδέψουν οι υποψήφιοι (πίνακες)