Ελλάδα

Δούρου: Η μάχη της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής δεν έμεινε στα λόγια

Δούρου: Η μάχη της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής δεν έμεινε στα λόγια
Δούρου: Η μάχη της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής δεν έμεινε στα λόγια - Τα έργα το αποδεικνύουν.

Η πρώτη διοίκηση της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής φτάνει κοντά στο τέλος της. Από το 2014 που για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής ήρθε σε αριστερά χέρια, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Πολλά δικαίως και αλλα αδίκως. Η ίδια η Περιφερειάρχης Αττικής στοχοποιήθηκε όσο λίγα πολιτικά πρόσωπα κι όμως συνέχισε να κρατά στάση σιωπής και υπομονής απέναντι στις επιθέσεις των δημοσιολογούντων και συνέχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την νεανική επιχειρηματικότητα και ενισχύει τις καινοτόμες ομάδες

Η Περιφέρεια Αττικής εδώ και 4.5 χρόνια επέλεξε να στηρίξει με χρηματοδότηση, προγράμματα, συνέργειες με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιχειρηματικότητας, έναν τομέα κατ ‘εξοχήν και κατ’ όνομα όπως αποδεικνύεται «μη αριστερό». Το στοίχημα του νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης συνεπάγεται ανάπτυξη "έξυπνη", βιώσιμη και κοινωνικά συνεκτική, καθώς ο στόχος ήταν και παραμένει το μοντέλο επιχειρηματικότητας να βασίζεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Σειρά πρωτοβουλιών υλοποιούνται, μνημόνια συνεργασίας με φορείς έχουν υπογραφεί. Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα, η γαλάζια ανάπτυξη ναι μεν στοχεύουν στην παραγωγή πλούτου, αφετέρου δε στην δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Brain drain και ελληνική start-up σκηνή στην ατζέντα της Περιφέρειας, που δεν μένει στα λόγια, αλλά στηρίζει εμπράκτως

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Αττικής αυτή την στιγμή «επενδύει» 50 εκατομμύρια στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», με 11,5 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Συνεργάζεται με το ΕΒΕΑ. Η απονομή, για δύο συνεχόμενες χρονιές, των βραβείων ‘Athens Startup Awards’ σε νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτόμων ιδεών, είναι ενδεικτική των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας. Η σύσταση του συνεργατικού σχηματισμού για την ανάδειξη των βορείων προαστίων σε τουριστικό - πολιτιστικό προορισμό συνιστά άλλο ένα παράδειγμα αποτελεσματικής σύζευξης δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στηρίζεται και ενθαρρύνεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα, στηρίζεται η Γαλάζια Οικονομία, μέσα από την προώθηση, για παράδειγμα, του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 1.800.000, στον Πειραιά. Με το brain drain στην ατζέντα των δράσεων της Περιφέρειας στηρίζεται η νεανική επιχειρηματικότητα και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συμβολή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, ενισχύονται οι καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας όπου παρουσιάζεται η επιχειρηματική ιδέα, και δίνεται η σκυτάλη με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες. Η ελληνική start-up σκηνή στηρίζεται σε κορυφαίες διοργανώσεις, όπως το Web Summit στη Λισαβόνα, το Φεστιβάλ Slush στο Ελσίνκι και το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Τα νέα δεδομένα που η Περιφέρεια Αττικής έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει για υγιή, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό λιθαράκι για την πολυπόθητη ανάπτυξη στο πλαίσιο της ανάταξης της εθνικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.