Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Τέλος η παράταση - Δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Κτηματολόγιο: Τέλος η παράταση - Δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις
Κτηματολόγιο: Τίτλοι τέλους για τις παρατάσεις αναφορικά με τις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να κάνουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το κεντρικό γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, μάλιστα, θα σταματήσει σταδιακά να τους εξυπηρετεί.

Όσοι πολίτες σκοπεύουν να κάνουν δήλωση στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να προβούν στις αντίστοιχες κινήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς το γραφείο στο Γαλάτσι θα σταματήσει σταδιακά τη εξυπηρέτηση των περιοχών στις οποίες λήγει ο προθεσμία. 

Σημειώνεται μάλιστα πως χθες (30 Σεπτεμβρίου) έληξε η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας, καθώς και για περιοχές της Κορίνθου και της Λάρισας. Στα τέλη Οκτωβρίου εκπνέουν επίσης οι προθεσμίες που αφορούν στα προγράμματα κτηματογράφησης άλλων 18 περιοχών και στις 29 Νοεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δε, δεν σκοπεύει να δώσει άλλες παρατάσεις για τις δηλώσεις. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως έχει να κάνει με τα πρόστιμα που συναπάγεται η λήξη των παρατάσεων. 

Σε αυτές τις περιοχές, λοιπόν, που δεν θα δοθεί άλλη παράταση, οι δηλώσεις που θα κατατεθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες. Κι ενώ αυτό τυπικά σημαίνει... πρόστιμα, φαίνεται πως τα πράγματα διαφέρουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, στο πλαίσιο της «σιωπηρής παράτασης» που θα ισχύσει έως τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

Μετά τις γιορτές όμως το σκηνικό αλλάζει και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά.

Ο σχεδιασμός είναι να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.