Ελλάδα

Το Έσσεξ δεν είναι τόσο... μακριά - Πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν τον θάνατο στον δρόμο για καλύτερη ζωή. Και στην Ελλάδα!

Το Έσσεξ δεν είναι τόσο... μακριά - Πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν τον θάνατο στον δρόμο για καλύτερη ζωή. Και στην Ελλάδα!
Το φορτηγό της φρίκης στο Έσεξ και η αποκάλυψη των 39 νεκρών φέρνει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά για την σωτηρία τους. Ξεριζωμένοι από τη χώρα τους εξαιτίας πολέμων ή οικονομικής ανέχειας περνούν τα σύνορα της Ελλάδας (Έβρος) ή μπαίνουν σε βάρκες από την Τουρκία για ένα καλύτερο αύριο.     

Κάθε μέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο, άνθρωποι παίρνουν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή τους: να εγκαταλείψουν τις ρίζες τους αναζητώντας μία πιο ασφαλή και καλύτερη ζωή. Ο δρόμος της σωτηρίας εμπεριέχει κινδύνους που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν στον θάνατο δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ελληνικά... Έσεξ είναι αμέτρητα. Νεκροί πρόσφυγες στην θάλασσα, νεκροί πρόσφυγες σε τροχαία, νεκροί πρόσφυγες στα σύνορα. Άψυχα σώματα κατατρεγμένων ανθρώπων στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Όνειρα που τελειώνουν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά κινούμενης λαμαρίνας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν βιώσει την εμπειρία, πώς είναι να εγκαταλείπουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν. Ίσως έχοντας μόνο μετακινηθεί μέχρι το επόμενο χωριό ή πόλη. Αλλά μερικοί άνθρωποι, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εντελώς – κάποιες φορές για μικρό χρονικό διάστημα και άλλες φορές για πάντα.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο ΟΗΕ. Ο φετινός απολογισμός των νεκρών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της νότιας Ευρώπης δια θαλάσσης πλησιάζει πλέον τους 900.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μετατράπηκε σε πλατφόρμα των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε κράτη μέλη της ΕΕ δια θαλάσσης. Χιλιάδες από αυτούς έχουν πνιγεί, χιλιάδες άλλοι έχουν διασωθεί από τις αρχές και από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ναυάγια που κόστισαν ζωή

- Επτά νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο σκάφους που σημειώθηκε στις 11/6 και μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Μυτιλήνης. Νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα τέσσερις γυναίκες, ένας άνδρας και δυο ανήλικα κορίτσια.

- Επτά νεκροί οι νεκροί σε ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών.

- Προχτές, έπειτα από σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με βάρκα με πρόσφυγες έχασε τη ζωή του ένα προσφυγόπουλο.

prosfyges664

Τροχαία

Πολλά είναι τα περιστατικά νεκρών προσφύγων και μεταναστών ύστερα από τροχαία. Διακινητές τους στοιβάζουν σε φορτηγά και αυτοκίνητα, γίνονται αντιληπτοί από την αστυνομία, ξεκινά καταδίωξη που καταλήγει σε θανατηφόρο τροχαίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πριν λίγες μέρες έχασαν τρεις άνθρωποι τη ζωή τους ύστερα από σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τα τρία θύματα ήταν πρόσφυγες που επέβαιναν σε βαν που ερχόταν από την περιοχή του Έβρου.

Άλλο ένα πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη πριν από περίπου ένα μήνα όταν έχασαν τη ζωή του έξι παράτυποι πρόσφυγες - μετανάστες.

Τέλος, τραγικό θάνατο βρήκαν έντεκα άνθρωποι, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στην παλιά Εγνατία Οδό.

prosfyges588

Έβρος

Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθµός των θυµάτων και στις δύο όχθες του ποταµού Έβρου από το 2000 έως σήµερα προσεγγίζει συνολικά τους χίλιους ανθρώπους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο στον Έβρο έχασαν την ζωή τους τέσσερις πρόσφυγες. Ένα κλαδί δέντρου τρύπησε τη φουσκωτή βάρκα τους, στο ύψος του οικισμού των Πετράδων του δήμου Διδυµοτείχου. Ομάδα συνολικά 12 ατόμων επιχείρησε, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, να εισέλθει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία.

Βάσει των μαρτυριών των διασωθέντων, η βάρκα έσκασε με αποτέλεσμα οι 12 επιβαίνοντες σε αυτήν να βρεθούν στο νερό και μόνον οι οκτώ εξ αυτών κατάφεραν να προσεγγίσουν ελληνική νησίδα απ’ όπου κάλεσαν σε βοήθεια και διασώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και 3 νήπια.

Οι περισσότεροι νεκροί στον Έβρο πεθαίνουν από πνιγµό ή υποθερµία, άλλοι έπειτα από τροχαία δυστυχήµατα σε δροµολόγια διακινητών ή παρασύρσεις από τρένα, κάποιοι έπεσαν και θύµατα εγκληµατικής ενέργειας.