Ελλάδα

Αλλαγές στις κεντρικές πλατείες των Τρικάλων

Αλλαγές στις κεντρικές πλατείες των Τρικάλων
Τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις δύο κεντρικές πλατείες των Τρικάλων συζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο Τρικκαίων χθες, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020.

Η μελετητική ομάδα που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον προηγηθέντα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με σύμβουλο τον αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κώστα Μωραΐτη, παρουσίασε τη μελέτη για τα τις αλλαγές που θα γίνουν στα Τρίκαλα και αφορούν στις πλατείες Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική) και Εθνικής Αντίστασης.

Οι αλλαγές σχετίζονται με τη δομή των πλατειών, την επαφή τους με το υδάτινο στούμπο, την ανάδειξη νέων χαρακτηριστικών, τις μετατροπές υπαρχουσών κατασκευών, τον ελεύθερο χώρο, το πρόσθετο πράσινο, τον ποδηλατόδρομο. Οι γενικές αρχές, όπως τις παρουσίασε ο κ. Μωραΐτης, ενοποιούν τις δύο πλατείες με την πλατεία Ρήγα Φεραίου, επιχειρούν να αφηγηθούν την ιστορία των Τρικάλων και δίνουν στοιχεία προοπτικής για τα επόμενα χρόνια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η πλατεία μία ταυτότητα, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικότητας και του αποτυπώματος στη νέα φυσιογνωμία της πόλης.

Τα χρήματα για το έργο προέρχονται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) που ενέκρινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το προϋπολογιζόμενο ποσό είναι 1.300.000 ευρώ και ο ακριβής τίτλος του έργου είναι «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη».