Ελλάδα

Κορονοϊός: Τι ισχύει με τις ακυρώσεις ταξιδίων

Κορονοϊός: Τι ισχύει με τις ακυρώσεις ταξιδίων
Μετά την απόφαση για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορονοϊό, αλλά και τη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων για τα καρναβάλια, οι τουριστικοί πράκτορες στρέφονται σε «plan B»: Προσπαθούν να στρέψουν το ενδιαφέρον των πολιτών σε άλλους προορισμούς, σε μια απόπειρα να περιορίζουν τεράστιες οικονομικές απώλειες από τις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και έπειτα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα, μιλούν στο Dikaiologitika News οι τουριστικοί πράκτορες και εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες σε περίπτωση που θέλουν να ακυρώσουν ένα ταξίδι.

Ο Βύρων Θεολόγης, πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Μακεδονίας- Θράκης σημειώνει απογοητευμένος πως οι προκρατήσεις για ταξίδια με τουριστικά πακέτα, τη περίοδο του Πάσχα, στο εξωτερικό, έχουν βγει πια σχεδόν έξω από το παιχνίδι.

Παράλληλα, εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ιταλίας -σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία- πέφτει κατακόρυφα και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το Λονδίνο και το Παρίσι.
Σημειώνεται εδώ ότι στις προ κρατήσεις το κοινό δε χάνει τίποτα από τα χρήματα του αφού συνήθως αυτά τα πακέτα δεν απαιτούν και χρηματικές προκαταβολές.

Βροχή οι ακυρώσεις για τα καρναβάλια

Οι οργανωμένες εκδρομές που ακυρώθηκαν προς τα καρναβάλια της Βόρειας Ελλάδας είναι ουκ ολίγες. Οι εκδρομές αφορούσαν προορισμούς όπως: Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Νάουσα και Πρέβεζα και σύμφωνα με τον κο Θεολόγη τα τουριστικά γραφεία έχουν σημαντικές απώλειες.

Οι μοναδικές εκδρομές που θα γίνουν είναι αυτές με προορισμό την Κέρκυρα, τις επόμενες τρεις ημέρες και αυτό γιατί ως νησί θεωρείται ολοκληρωμένος ταξιδιωτικός προορισμός και το κοινό μπορεί να …αντέξει τη ματαίωση του καρναβαλιού εκεί.

Άλλωστε, όπως ανέφερε σήμερα νωρίτερα σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων: «Τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να εμποδιστούν, παρά μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει σχετική ταξιδιωτική Οδηγία από την πλευρά της Πολιτείας για συγκεκριμένο ταξιδιωτικό προορισμό όπου ο κίνδυνος διαφαίνεται ιδιαίτερα μεγάλος».

Τι ισχύει με τις ακυρώσεις ταξιδιών

Δεδομένου ότι ταξιδιωτική οδηγία δεν υπάρχει προς ώρας το κοινό καλό είναι να γνωρίζει τι συμβαίνει όταν ακυρώνει μια εκδρομή του είτε οργανωμένη είτε ατομική. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να θεωρήσουν βέβαιη τη… χασούρα των χρημάτων τους σε περίπτωση που έχουν κλείσει τα εισιτήρια τους με αεροδρομικές εταιρίες low cost (χαμηλού κόστους). Με τις υπόλοιπες εταιρείες μπορεί τουλάχιστον να μεταφερθεί το εισιτήριο» εξηγεί ο κος Θεολόγης και προσθέτει:

«Προσπάθεια και συνεννόηση για να επιστραφεί όσο μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων είναι εφικτό, γίνεται με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία».

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να μετατοπιστεί το τουριστικό ενδιαφέρον στο εσωτερικό της χώρας: «Θα προσπαθήσουμε να στρέψουμε τον κόσμο στον εσωτερικό τουρισμό με μικρά, ευέλικτα κι οικονομικά πακέτα εντός Ελλάδας » μας λέει ο Βύρων Θεολόγης ο οποίος θεωρεί πως η ακύρωση σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό αλλά κι ο φόβος του κοινού για μεγάλες μετακινήσεις που εμπλέκουν συνάθροιση με πολύ κόσμο και σε χώρους όπως αεροδρόμια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα στρέψουν το κοινό στις επιλογές ενός της πατρίδας.

Τα μάτια του παγκόσμιου τουρισμού στραμμένα στο Βερολίνο

Η Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου (ITB) είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά γεγονότα παγκοσμίως αφού παρουσιάζει ολόκληρο τον τομέα του ταξιδιού: χώρες, προορισμούς, συστήματα κρατήσεων, μεταφορείς, ξενοδοχεία κ.τ.λ. Φέτος διοργανώνεται από 4 έως 7/3/2020 αλλά παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν εκφρασμένοι φόβοι ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρωθεί αν η εξέλιξη των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 28/2, έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η έκθεση αυτοκινήτου στην Γενεύη. Πρόκειται για την πιο μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση αυτοκινήτου και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο που συγκεντρώνει σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Φέτος, θα άνοιγε τις πύλες της στις 5 Μαρτίου.