Ελλάδα

Κορονοϊός: Η ξέφραγη οικοδομική δραστηριότητα έβαλε τη Σαντορίνη σε κίνδυνο – Τι δηλώνει ο δήμαρχος στο Dikaiologitika News

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Χθες ανακοινώθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη, για να μπει φρένο στην διασπορά του κορονοϊού. Η απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα των δύο δημάρχων αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχει το τι προκάλεσε το αίτημά τους.

Τα πιο σκληρά μέτρα καραντίνας που ισχύουν σε Μύκονο και Σαντορίνη ισχύουν από σήμερα. Στην Μύκονο που έχουν βρεθεί και 2 θετικά στον κορονοϊό κρούσματα (η μία ασθενής διακομίστηκε με C 130 στην Αθήνα για νοσηλεία), μπήκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 08.00 το πρωί, ενώ αναστάλθηκαν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η έξοδος για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση, ενώ η βόλτα κατοικίδιου γίνεται μόνο για 15 λεπτά και γύρω από το σπίτι.

Την ίδια στιγμή αναστάλθηκε κι η οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την διοικητική ενότητα του Δήμου Σαντορίνης από 06-04-2020 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών, για : «λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19» όπως σημείωνε η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρέθηκαν τα ακόλουθα δημόσια έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα:

α) Η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού,

β) Η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού ,

γ) Η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) και

δ) Η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου.

To ερώτημα είναι λοιπόν τι προκάλεσε το αίτημα του Δήμου Σαντορίνης για αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας για ένα μήνα. Ιδού τι μας είπε ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Σιγάλας: «Η Σαντορίνη δεν έχει κρούσμα κορονοϊού αλλά κινδύνευε πολύ να αποκτήσει. Το αίτημα μας στον υφυπουργό ΓΓΠΠ κο Χαρδαλιά να σταματήσει εντελώς για ένα διάστημα η οικοδομική δραστηριότητα ήταν λόγω της ανεξέλεγκτης ροής αλλοδαπών κυρίως, εργατών κι οικοδόμων που έρχονταν εν μέσω καραντίνας στο νησί για να εργαστούν σε οικοδομές, νόμιμες αλλά και παράνομες. Είναι γνωστό άλλωστε πόσο οργιώδης είναι η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί τον τελευταίο καιρό. Και με ποιον τρόπο επετεύχθη αυτή η συνεχόμενη ροή εργατών; Με μια βεβαίωση του εργοδότη- εργολάβου ότι οι εργάτες έρχονται στο νησί για δουλειά. Ούτε που θα έμεναν οι εργαζόμενοι δήλωναν σε αυτό το χαρτί, ούτε πόσο θα παρέμεναν εδώ».

Πάνω από το 50% των επιβατών προς το νησί οι εργάτες στις οικοδομές

«Η ροή των εργατών ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη από τις 16/3 και μετά και με κλιμακωτό τρόπο» συνεχίζει να μας εξηγεί ο κος Σιγάλας που λέει πως στην ουσία οι εργολάβοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ειδική κατάσταση όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην καταπολέμηση για τον κορονοϊό για να βάλουν πιο «αθόρυβα» μπρος τις μηχανές σε παράνομες οικοδομές ή να μην τις αφήσουν τέλος πάντων να παύσουν για κανέναν λόγο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μπουν οι ζωές των κατοίκων στο νησί σε κίνδυνο εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κο Σιγάλα: «κανείς δεν γνώριζε από που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, πως είναι η υγεία τους, αν έχουν ελεγχθεί κ.τ.λ. Οι δε συνθήκες στις οποίες διαμένουν όταν φτάνουν εδώ μόνο οι κατάλληλες δεν είναι καθώς συνήθως συνωστίζονται σε διαμερίσματα σε καθεστώς  ομαδικής συγκατοίκησης.

Τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνταν ούτε κατά την μεταφορά των εργατών από και προς και την δουλειά, αλλά ούτε φυσικά και στο χώρο της εργασίας. Σκεφτείτε ότι το 80% των παραβάσεων στο νησί από αυτούς τους ανθρώπους πραγματοποιούνταν.

Μέχρι και προχθές, η πλειονότητα των επιβατών σε πλοία και αεροπλάνα, δίπλα στους ανθρώπους που έχουν μόνιμη κατοικία ήταν οι εργαζόμενοι στις οικοδομές οι οποίοι υπερέβαιναν το 50% των επιβατών!».

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο δήμαρχος, o ίδιος σε συνεργασία με τον υφυπουργό Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κο Χαρδαλιά προχώρησαν στην αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητα για να θωρακιστεί το νησί κι οι ντόπιοι οι οποίοι σύμφωνα με τον δήμαρχο τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με ευλάβεια.

Οι απανωτές συλλήψεις για παράνομη δραστηριότητα τους προηγούμενους μήνες

Σημειώνεται εδώ ότι τα τελευταία χρόνια η πρωτόγνωρη τουριστική έκρηξη της Σαντορίνης προκάλεσε κύμα οικοδομικής δραστηριότητας στο παγκοσμίως διάσημο νησί, σημαντικό κομμάτι της οποίας ήταν και είναι παράνομο. Την ίδια στιγμή η οικιστική πίεση που δέχθηκε το νησί με την παράλληλη αύξηση του airbnb προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην τοπική κοινωνία αλλά και σε εκπαιδευτικούς στο νησί οι οποίοι κυριολεκτικά δεν είχαν που να μείνουν.

Η παύση της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας στο ασφυκτικά δομημένο πανέμορφο νησί είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στην Σαντορίνη. Λίγο πριν το ξέσπασμα του κορoνοϊού και στην Ελλάδα, οι αστυνομικέs αρχές στα πιο γνωστά τουριστικά Κυκλαδονήσια (Σαντορίνη, Μύκονος, Μήλος κ.α) είχαν συλλάβει ουκ ολίγους εργαζόμενους για εργασία σε παράνομες οικοδομές (με το ερώτημα βέβαια να παραμένει πάντα τι γίνεται με τα αφεντικά τους και τους εργολάβους που προτιμούν να κρύβονται).

Ενδεικτικά, στις 12 Φεβρουαρίου οι τοπικές αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων σε Μύκονο και Σαντορίνη, (οι 7 από αυτούς συνελήφθησαν στην Σαντορίνη) για υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομες οικοδομικές εργασίες. Δώδεκα ημέρες νωρίτερα, στην Σαντορίνη είχαν συλληφθεί κι άλλοι δυο αλλοδαποί εργάτες σε παράνομες οικοδομές.  Στις 04/03, επίσης συνελήφθησαν στη Θήρα άλλοι τρεις αλλοδαποί για τον ίδιο λόγο.

Όσο για τους εργαζόμενους που έφτασαν με τις τελευταίες «αποστολές» στις οικοδομές, τώρα που η δραστηριότητα έπαυσε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αναμένεται να αποχωρήσουν από το νησί μόλις αρθεί το απαγορευτικό απόπλου στο νησί.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι κάτοικοι στην Σαντορίνη που αυτή στη στιγμή υπολογίζονται στους 25.000 με 30.000, σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν φοβούνται τον αποκλεισμό ή κάτι άλλο εν μέσω καραντίνας. Κι αυτό, γιατί και επάρκεια σε προϊόντα υπάρχει όπως λέει ο κος Σιγάλας, και αεροδρόμιο διαθέτει το νησί ενώ κι η «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί εύρυθμα κι εξυπηρετεί όσους το χρειάζονται. Επίσης, η δημοτική αρχή παραδίδει 140 γεύματα την ημέρα σε Σαντορίνη κι άλλα 40 σε Θηρασιά σε όσους τα έχουν ανάγκη (ηλικιωμένοι κι ΑΜΕΑ).

Διαβάστε επίσης:

La casa de papel: Αυτοί είναι οι Έλληνες ηθοποιοί - «σωσίες» των πρωταγωνιστών

Οργή Χαρδαλιά για συγκεντρώσεις έξω από εκκλησίες: Φανατικοί που δεν έχουν σχέση με πιστούς

Κορονοϊός: Γιατί δεν έχουν ανοσία νέοι και παιδιά - Από πού βρίσκει «πόρτα» για να μπει στον οργανισμό μας

NETWORK