Ελλάδα

Τσιόδρας για κορονοϊό: 11 κρούσματα στο 401 ΓΣΝΑ - 147 θάνατοι στην Ελλάδα

Τσιόδρας για κορονοϊό: 11 κρούσματα στο 401 ΓΣΝΑ - 147 θάνατοι στην Ελλάδα
Δείτε live τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις στην πανδημία του κορονοϊού από Τσιόδρα - Χαρδαλιά. Τι εξήγησε ο κ. Τσιόδρας για την καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό.

Δείτε LIVE την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ανακοινώσεις από Τσιόδρα - Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως καταγράφονται 3.757.000 κρούσματα και 259.459 θάνατοι, ενώ 1.258.000 έχουν αναρρώσει.
Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα καταγράφονται:

  • 21 νέα κρούσματα, 11 εκ των οποίων σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στο 401 ΓΣ νοσοκομείο Αθήνας – 2.663 συνολικά
  • 603 σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό – 1.326 με ήδη γνωστό κρούσματα
  • 36 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομείο – 68 έτη διάμεση ηλικία, 97% με υποκείμενο νόσημα
  • 82 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία
  • 1 νέος θάνατος – 147 συνολικά, με διάμεση ηλικία 75 έτη, 93% με υποκείμενο νόσημα
  • 87.052 δείγματα έχουν ελεγχθεί κλινικά στην Ελλάδα.

Όλα αρνητικά είναι τα δείγματα από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ

Τα κρούσματα στο 401 ΓΣΝΑ

"Όπως προκύπτει από τον έλεγχο στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, μόνο ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται στα 11 κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώθηκαν σήμερα", γνωστοποίησε με ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση τα υπόλοιπα κρούσματα αφορούν "σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ. Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο".

Τι συμβαίνει με την καταγραφή θανάτων

Ο αντικειμενικός τρόπος καταγραφής θανάτου είναι οποισδήποτε ασθενής είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε να καταγράφεται, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Η επιβεβαίωση ύπαρξης του ιού θεωρείται κρούσμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο θάνατος είναι πολυαπαραγοντικό φαινόμενο, δεν μπορεί να δείχνει πόσο συνετέλεσε ο ιός προκειμένου να πεθάνει, όπως εξήγησε. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με θανάτους και δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα.

Τι ποσοστό αντιπροσώπευε η πνευμονία και η ανεπάρκεια; Σχεδόν όλοι όσοι πέθαναν είχαν πνευμονία και ανεπάρκεια, επισήμανε. Ευτυχώς παραμένουμε σε επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τους θανάτους. Δεν υπάρχει αύξηση πέραν του αναμενόμενου.

Μονοκλονικά αντισώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Παρουσιάστηκε μελέτη από Ολλανδούς χθες και είναι πολύ υποσχόμενο για την θεραπεία. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ιός και τα κουνούπια

Ο ιός δεν μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Ο αερισμός είναι σημαντικός καθώς και η σίτα για προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και για αυτόν τον ιό.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποστηρίζουν ότι δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια» επεσήμανε μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν προστατευτική σίτα, προκειμένου να παραμείνουν προφυλαγμένη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Η ύπαρξη του κορονοϊού δεν αποκλείει την παράλληλη ύπαρξη και άλλων ιών» υποστήριξε, χαρακτηριστικά.

Ατομική άθληση και συμμετοχή σε χορωδία

Η ατομική άθληση δεν απαγορεύεται σε ανοιχτό χώρο και κλειστά ατομικά σε αθλητές στίβου, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Αθλήματα που αφορούν σωματική επαφή δεν είναι εύκολο να ξεθαρρέψουμε ακόμα, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σε μονοδούς και χορωδίες μεταδίδεται ο ιός με αέρα με τα σταγονίδια, επισήμανε.

Φροντιστήρια και παραλίες

Στα φροντιστήρια υπήρχε σύσταση να συνεχίσουν με τηλεμάθηση και τηλεκπαίδευση και είναι καλό να συνεχίσουν έτσι, σημείωσε.

Όσον αφορά τις παραλίες, όχι ο ανοιχτός χώρος αλλά οι ευκαιρίες συνωστισμού και τα καταστήματα εστίασης σε αυτές τις περιοχές, αλλά αυτό σιγά σιγά θα ξεπεραστεί.

Οποιοσδήποτε ανθρωπος με συμπτώματα θα ελέγχεται και το ίδιο και οι επαφές του εφόσον βγει θετικός. Στο μητρώο covid έχουν καταγραφεί όλοι οι πολίτες που έχουν κάνει τεστ είτε είναι θετικοί είτε όχι.

Η χρήση μάσκας

Η χρήση ιατρικής μάσκας γίνεται μόνο στα νοσοκομεία και μάσκα υφασμάτινη σαν συμπληρωματικό μέτρο προστασίας.

Η μάσκα η υφασμάτινη δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Πρέπει να αλλάζεται όταν έχει υγρασία, χρειάζεται προσοχή γιατί είναι συμπληρωματικό μέσο, είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: 15% με 20% θα βοηθήσει κατά του ιού.

Δεν εισηγηθήκαμε χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική στα σχολικά λεωφορεία, εξήγησε ο ίδιος.

Χαρδαλιάς: Κλειστή μέχρι νεωτέρας η πλατεία του πάρτι στην Αγία Παρασκευή

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.