Ελλάδα

Πριβέ πάρτι στη Μύκονο: Πώς στήνονται, τι (δε) μπορεί να κάνει η Αστυνομία - Η αντίδραση των καταστηματαρχών

eurokinissi eurokinissi
Προσκλήσεις μέσω Facebook ή Ιnstagram για πάρτι σε βίλες της Μυκόνου, αλά Ίμπιζα ή Νίκαια (Γαλλίας), πληρωμές με POS σε λογαριασμούς του εξωτερικού ή μετρητά και ατομική πρόσκληση ή βραχιολάκι για την είσοδο περιλαμβάνει το ...«μενού» για τα πάρτυ στη Μύκονο.

Ομάδες οργανωτών πάρτι από Ίμπιζα και Νίκαια έχουν μετακομίσει στη Μύκονο και στήνουν παράνομα και χωρίς άδεια πάρτι σε πολυτελείς κατοικίες που νοικιάζουν γι΄ αυτόν το σκοπό με τη συμμετοχή 500 και 1.000 ατόμων.

Διάσημοι djs από το εξωτερικό ανεβάζουν τη διάθεση των πελατών στα 3-4 πάρτι που διοργανώνονται εβδομαδιαίως, ενώ τα καλέσματα γίνονται με τον εντοπισμό στίγματος κινητών τηλεφώνων και την αποστολή των προσκλήσεων ενδιαφέροντος στα social media. Παράλληλα, «κράχτες» των οργανωτών διαδίδουν τη φήμη σε γνωστά καταστήματα και beach bars του νησιού.

Η είσοδος στα πάρτι κυμαίνεται από 150 έως και 1.000 ευρώ, κατά περίπτωση, ανάλογα με το «σκανάρισμα» του πελάτη, που έχει προηγηθεί.

Στις προσκλήσεις, οι διοργανωτές επικαλούνται πως τα πάρτι έχουν …φιλανθρωπικό σκοπό. Τέτοια πάρτι γίνονταν και στο παρελθόν, ωστόσο λόγω κορονοϊού έχουν αυξηθεί, καθώς πολλές πολυτελείς κατοικίες είναι διαθέσιμες επειδή έχουν μείνει ανοικίαστες.

Η Αστυνομία είναι δύσκολο να εισβάλει σε ιδιωτικούς χώρους, οικιακού ασύλου, αν δεν διαπιστώνεται κάποιο αυτόφωρο αδίκημα, ενώ αν διαπιστώνεται είναι δύσκολη η επέμβαση σε έναν χώρο με εκατοντάδες άτομα. Εξάλλου, η αστυνομική προσπάθεια θα στηριχθεί στην πρόληψη, στον εντοπισμό και την αποτροπή τέτοιων συγκεντρώσεων όταν αυτές ανακοινώνονται.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τοπικές αρχές και επαγγελματικούς φορείς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί. Στην ατζέντα του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας στη Μύκονο, ενώ στελεχώνεται η υπό συγκρότηση Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, στην οποία το καλοκαίρι θα υπηρετούν σχεδόν 120 άτομα.

Τροχαία, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, αρπαγές τσαντών, πορτοφολιών και ρολογιών εντάσσονται στο αστυνομικό σχέδιο πάταξη της εγκληματικότητας και της ανομίας στο νησί, ενώ στις συσκέψεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τίθεται και το ζήτημα των αστυνομικών ελέγχων για την πρόληψη κατά του κορονοϊού σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια και beach bars.

«Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διατηρηθεί το νησί σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες».

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γ.γ. Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Μυκόνου, μίλησε για την επικίνδυνη κατάσταση στη Μύκονο, με τα πριβέ πάρτι σε βίλες.

«Φέτος είναι ακόμα πιο έντονο επειδή τα μαγαζιά υγειονομικού προσπαθούν να εφαρμόζουν τους κανονισμούς, εκεί αντίθετα είναι τελείως ανεξέλεγκτα. Ένα πάρτι σε μια ιδιωτική βίλα τo καλύπτει το οικιακό άσυλο, δεν μπορεί να παρέμβει κανένας μηχανισμός ελέγχου να ελέγξει αν γίνονται παράνομες πράξεις.

Γίνονται κυρίως από ανθρώπους του εξωτερικού που τους κυνήγησαν σε περιοχές όπως η Iμπιζα ή η Νότια Γαλλία και εδώ βρήκαν ένα κενό νόμου και τα κάνουν αποκομίζοντας πολύ μεγάλα ποσά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης.

Μέσω του Διαδικτύου βλέπουν το προφίλ των ανθρώπων στα social media. Βλέπουν ακριβώς ποιος θέλει να παρτάρει, ποιος έχει χρήματα να ξοδέψει. Τους στέλνουν προσωπικά μηνύματα. Ο δεύτερος τρόπος είναι: μέσα στα υπάρχοντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ανθρώπους.

Σε ένα beach bar, έχουν ανθρώπους-δορυφόρους, πωλητές. Πλησιάζουν τον πελάτη που βλέπουν ότι έχει χρήματα να ξοδέψει και του λένε: οργανώνουμε ένα ιδιωτικό πάρτι σε μια βίλα.

Δεν μπορεί να μπει εκεί ούτε Αστυνομία, ούτε Δίωξη, μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Λειτουργούν σαν καταστήματα υγειονομικού χωρίς άδεια».