Ελλάδα

Δήμαρχος Καισαιριανής: «Δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε σχολείο» - Ποιος έχει την ευθύνη

Eurokinissi Eurokinissi
Στο κλείσιμο του 2ου Λυκείου Καισαριανής προχώρησαν οι Αρχές, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν δεν έχει παρθεί απόφαση και για το 1ο Λύκειο, με το οποίο συστεγάζονται, γεγονός το οποίο και προκαλεί έντονη ανησυχία. Τι δήλωσε ο δήμαρχος Καισιαριανής. 

Δήμαρχος Καισιαριανής: «Δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε το σχολείο»

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, είπε: «Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε την Παρασκευή.Από εκείνη τη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, την Πολιτική Προστασία, καθώς και τον ΕΟΔΥ, για να συνεργαστούμε και να δούμε πώς θα λύσουμε το ζήτημα αυτό.

Στην πορεία προέκυψε και δεύτερο κρούσμα. Και οι δύο καθηγητές δεν έδωσαν το «παρών» στον αγιασμό του Λυκείου. Πρακτικά πιέσαμε πάρα πολύ».

Σε παρατήρηση που του έγινε από τους δημοσιογράφους ότι είχαν έρθει σε επαφή με κόσμο, απάντησε: «Η ιχνηλάτηση του ιού και του περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Μας ξεκαθάρισαν και το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε το σχολείο. Ακριβώς αυτό το αίτημα το προβάλαμε, μέχρι που έγινε».

Από την τσέπη τους πλήρωσαν για το τεστ οι εκπαιδευτικοί 

«Η απάντηση ήταν πάρα πολύ απλή: «θα το κοιτάξουμε σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η τάδε εγκύκλιος ή η άλλη και θα αποφασίσουμε ως αρμόδιος φορέας πότε και εάν θα κλείσει το σχολείο». Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δούλευε», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Για το εάν οι εκπαιδευτικοί έκαναν με δική τους μέριμνα τα τεστ, σημείωσε: «Κάποιοι, φαντάζομαι ναι. Το πλήρωσαν μόνοι τους (το τεστ) από όσο γνωρίζουμε. Ήμασταν σε μια διαδικασία να κάνουν με δικά μας έξοδα και οι υπόλοιποι καθηγητές τα τεστ, αλλά μας πρόλαβε το κλείσιμο του σχολείου».

Πότε και ποιοι αποφασίζουν πότε κλείνουν τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Όσον αφορά το κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω του κορονοϊού, η υπουργός Παιδείας δήλωσε στις 14/9 στη Βουλή πως με την διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε την ίδια μέρα, θεσπίζεται «η δυνατότητα η επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και πάντοτε στην βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».

Η υπουργός είχε τονίσει πως «έχει συσταθεί μια ειδική μονάδα, μια task force, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στους διευθυντές εκπαίδευσης και στους διευθυντές Υγείας των Περιφερειών προκειμένου να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί αναφορικά με το πότε κλείνει ενδεχομένως ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγο κορονοϊού».

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού