Ελλάδα

Χαρδαλιάς για άρση lockdown: Ας μην βιαζόμαστε για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Μείωση θετικότητας στο 50%

Χαρδαλιάς για άρση lockdown: Ας μην βιαζόμαστε για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Μείωση θετικότητας στο 50%
Για σταδιακή επιπέδωση της καμπύλης, αλλά για το ότι ειναι νωρίς ακόμα να πανηγυρίζουμε, έκανε λόγω η Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα με τα νέα κρούσματα σήμερα να εμφανίζουν σημαντική μείωση. Τι είπε ο Χαρδαλιάς για lockdown και Χριστούγεννα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα και 84 θανάτους. Παράλληλα, 549 είναι διασωληνωμένοι.

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

«Δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που περιμέναμε.Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια στην καραντίνα βοηθάει στην εξέλιξη του κορονοϊού.Προσοχή στα άτομα υψηλού κινδύνου», τόνισε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει σταδιακά μία ύφεση και επιπέδωση των αριθμών, καθώς τόσο τα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη όσο και μείωση παρουσιάζουν μείωση, Παρλαλληλα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες.

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα που πιέστηκαν από την πανδημία.

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί, δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός» σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μείωση της θετικότητας κατά 50%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί αν είναι βαρύ.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι από τα 1.388 κρούσματα τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα στην Πέλλα εντοπίστηκαν 88 κρούσματα, στην Ημαθία 65 κρούσματα και στην Καβάλα 51 κρούσματα.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όσο χρειαστεί πριν βγούμε από το lockdown. Δραματική η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών. Η εξάπλωση του ιού είναι ευρύτερη σε όλη την Ελλάδα. Σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται οι πολίτες, πρέπει να τηρούν τα μέτρα».

Χαρδαλιάς για άρση lockdown: Ας μην βιαζόμαστε για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Συστάσεις για υπομονή και για αυστηρή τήρηση των μέτρων έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ειδικά για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ζήτησε «να μην βιαζόμαστε» καθώς τα πραγματικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.

«Ανταλαμβανόμαστε ότι οι γιορτές πλησιάζουν και την αγωνία των εμπόρων για την αγορά. Η προστασία των πολιτών ειναι το βασικό μέλημα. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το καθημερινό στοίχημα ζωής», ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές μειώθηκαν τα κρούσματα, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως στην Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο.