Ελλάδα

Στο «φως» κύκλωμα που εισήγαγε χασίς, πάνω από 6.000.000 τα κέρδη

Στο «φως» κύκλωμα που εισήγαγε χασίς, πάνω από 6.000.000 τα κέρδη
Κέρδη άνω των 6.000.000 ευρώ είχαν αποκομίσει, σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και στην υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης.

Η εξάρθρωσή της επιτεύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η υπόθεση εξελίχθηκε στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ακατέργαστο χασίς από την Αλβανία και το διακινούσε στην ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, διακινούσε κοκαΐνη και καλλιεργούσε, με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας, δενδρύλλια χασίς, για διακίνηση στην εγχώρια κι ευρωπαϊκή αγορά.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές, διασταυρώθηκαν στοιχεία εμπλεκομένων και δημιουργήθηκε το «προφίλ» τους, ενώ αποσαφηνίσθηκαν οι ρόλοι τους και αποκαλύφθηκαν χώροι αποθήκευσης και οχήματα με ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για την μεταφορά των ναρκωτικών.

Επιπλέον προσδιορίστηκε τοπογραφικά και τελικά εντοπίστηκε πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο εργαστήριο επαγγελματικής μορφής, για υδροπονική καλλιέργεια χασίς, σε οίκημα σε ερημική αγροτική περιοχή του Αυλώνα Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, Πέμπτη, έγιναν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Βούλα, Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Άνω Γλυφάδα και Αυλώνα Αττικής, όπου συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Τις επιχειρήσεις αυτές συνέδραμαν Ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε., του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών καθώς και υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ως μέλη της οργάνωσης άλλα επτά άτομα, πέντε αλλοδαποί και δύο Έλληνες, εκ των οποίων οι δυο είναι προσωρινά κρατούμενοι σε φυλακές.

Σε έρευνες σε κατοικίες κι οχήματα των εμπλεκομένων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.800 δενδρύλλια χασίς υδροπονικής καλλιέργειας, ένα κιλό και 355,8 γραμμάρια κοκαΐνης, 43 κιλά και 300 γραμμάρια φύλλων κάνναβης, 45 βλαστοί κάνναβης, 510 γραμμάρια σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης κατάλληλης για τη νόθευση κοκαΐνης, έξι αυτοκίνητα, 11.505 ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα και 41 φυσίγγια, δύο σιδερογροθιές, δύο ζυγαριές ακριβείας, 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υδραυλική πρέσα, πλήρης εξοπλισμός και παρακολουθήματα εξαερισμού, ηλεκτροδότησης και φωτισμού εργαστηρίων - φυτωρίων για την καλλιέργεια κάνναβης υδροπονικής μορφής (λαμπτήρες, αφυγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού, όργανα αυτόματου ποτίσματος, λιπάσματα κ.α.)

Από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μεθοδολογία δράσης, τις κατασχεθείσες ποσότητες, τη σύσταση φυτωρίων κάνναβης υδροπονικής μεθόδου, την εισαγωγή ποσοτήτων από την Αλβανια, την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών κλπ, προκύπτει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής της, με σκοπό τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, που απέφερε στους δράστες μεγάλα παράνομα κέρδη.

Μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης έχουν εμπλακεί και σε άλλες πρόσφατες υποθέσεις ναρκωτικών: τον περασμένο Ιούνιο σε υπόθεση κατάσχεσης 81 κιλών ακατέργαστου χασίς και τον περασμένο Αύγουστο σε υπόθεση κατάσχεσης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής 205 κιλών και 420 γραμμάριων ακατέργαστου χασίς στην Κινέτα Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.