Ελλάδα

Όλο το πόρισμα κόλαφος της PwC για τη Folli Follie - Ξετυλίγοντας το κουβάρι του σκανδάλου

Intime Intime
Για μια ενδεχόμενη καλοστημένη απάτη για την οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και που φαίνεται να λαμβάνει χώρα εδώ και 17 χρόνια έχοντας καταφέρει να ξεγελάσουν και να παρεμποδίσουν τις ελεγκτικές αρχές, αποφέροντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μεγαλομετόχους, την οικογένεια Κουτσολιούτσου, κάνει λόγο η έκθεση ελέγχου της PricewaterhouseCoopers για τη Folli Follie

Aπό το 2001 έως το 2015 σύμφωνα με την έκθεση, φαίνεται να καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Από αυτά, ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ, καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών, ενώ ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, έλαβε 3,8 εκατ. και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις Αρχές», αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της PwC. Tα ευρήματα της έκθεσης της PwC δεν περιορίζονται μόνο στη χειραγώγηση των μετοχών, καθώς αποκαλύπτεται επίσης ένα καλά στημένο κόλπο, όπως και προσπάθειες συγκάλυψης και παρεμπόδισης των ελέγχων, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις της QCM.

PWC1

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως και τις 6 Μαΐου του 2018 δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FF ήταν απόντες και στις 41 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν, ενώ τρία άλλα μέλη απείχαν στις 30 με 40 συνεδριάσεις από τις 41 συνολικά.

Στην έκθεση ελέγχου περιλαμβάνονται επίσης και emails στελεχών της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις και πολιτικής παρέμβασης και συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και προκύπτουν από τα μηνύματα που αντάλλασσε με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο συνεργάτης του, Ν.Σ., στην επιχείρηση άσκησης επιρροής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δύο τότε υπουργοί και δύο βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ήταν ενήμερο αφού σύμφωνα με ένα email, η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρασχεθεί «συνδρομή» στον όμιλο Folli Follie.

Από το πλήρες κείμενο του πορίσματος, προκύπτει ότι οι ελεγκτές της PWC αφιερώνουν ολόκληρο κεφάλαιο στο θέμα, με τίτλο «Ενδείξεις προσπαθειών συγκάλυψης και παρεμπόδισης ελέγχων», στο οποίο εντάσσεται και ειδικό υποκεφάλαιο με τίτλο «Υποψίες για ενδεχόμενη απόπειρα μη νόμιμης πληρωμής», το οποίο αναφέρεται στη διαδρομή ποσού 80.000 ευρώ.

Τα πλαστά βιβλία και η ενδείξεις για κατάχρηση αγοράς

Το ογκώδες πόρισμα επιβεβαιώνει ότι για την περίοδο από το 2007 μέχρι και το 2017 τα στοιχεία ήταν ψευδή και παραπλανητικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει διαχρονικά ανοδική πορεία η μετοχή.
Οι κ.κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Γεώργιος Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004 - 2017. Από το 2001, η εταιρεία έχει διανείμει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. ευρώ και ο Γ. Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε από ελέγχους στη θυγατρική στην Ασία ότι είχαν εκτελέσει και αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Οι αγορές των μετοχών από τρίτους πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία από τις περιπτώσεις η αγορά των μετοχών φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό, διαπιστώνουν οι ελεγκτές, είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των ως άνω μετοχών, που χρονικά φαίνεται να πραγματοποιείται μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία εξ αυτών η αγορά φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των μετοχών, η οποία χρονικά φαίνεται να εκτελέστηκε μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2009.

 

PWC2

Συγκεκριμένα:

Τον Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε αγορά 300.000 μετοχών της FFSA από την Landocean με εντολή του T. Law (κρατώντας ενήμερους τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) όπως και πώληση 200.000 μετοχών τον Σεπτεμβρίου του 2009, με εκδήλωση πρόθεσης για την πώληση και άλλων 277.000 μετοχών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις των μετοχών αποκομίστηκαν κέρδη τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.


Τον Δεκέμβριο του 2008 τρίτο πρόσωπο εξαγόρασε 800.000 μετοχές της FF που βρίσκονταν στην κατοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής για ταμειακή διευκόλυνση του ιδίου. Με βάση τη συμφωνία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα επαναγόραζε τις μετοχές στην ίδια τιμή δύο περίπου μήνες αργότερα και ως εγγύηση εξέδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν η επαναγορά δεν λάμβανε χώρα για οποιοδήποτε λόγο τότε το τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να προβεί σε πωλήσεις μετοχών όπως ο ίδιος ήθελε. Οι πωλήσεις μετοχών συγκεντρώνονται χρονικά στην περίοδο από τα τέλη Απριλίου 2009 έως τις αρχές Ιουλίου του 2009 και μέρος των εσόδων φαίνεται να μεταβιβάζεται στον ΓΚ.

Τον Ιανουάριο του 2009 φαίνεται να πραγματοποιούνται αγορές άνω των 2,3 εκατ. μετοχών από φαινομενικά τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία και σταδιακές πωλήσεις 1,7 εκατ. μετοχών από το τέλος Ιουλίου έως και τον Δεκεμβρίου του 2009 με καθαρό κέρδος πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο που εντοπίστηκε φαίνεται πως το κέρδος αυτό μοιράζεται στα δύο, ενώ έχει επίσης εντοπιστεί εξτρέ από τραπεζικό λογαριασμό του Δημήτρη Κουτσολιούτσου σύμφωνα με το οποίο στις 9/4/2010 πιστώνεται ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (είσπραξη) με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και με περιγραφή που συνάδει με την επωνυμία της προαναφερόμενης εταιρείας.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει πως Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν υπό τον δικό τους έλεγχο και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνταν στο όνομα τρίτων. Στα γραφεία της FFSA εντοπίστηκαν αντίγραφα 21 καταθετηρίων εγγράφων στα οποία εμφαίνεται να κατατίθενται σε λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με αιτιολογία "ΧΧΧΧΧΧ” 6,49 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω έχουν εντοπιστεί παρόμοια έγγραφα για καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνολικού ύψους 23,2 εκατ. ευρώ.

Πουλούσαν Bvlgari με έκπτωση 80%

Από τον έλεγχο εντοπίστηκε αλληλογραφία από το 2009 που καταδεικνύει πως η θυγατρικών των ΚΑΕ, Ελληνικές Διανομές, διενεργούσε μεμονωμένες συναλλαγές με εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο στελεχών της FFGS με αντικείμενο την εξαγωγή ρολογιών και κοσμημάτων του οίκου Bvlgari αξίας άνω των 2,7 εκατ. ευρώ.
Η αγορά των ως άνω ειδών φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την FFGS. Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια πουλήθηκαν από την FFGS στη φαινομενικά ανεξάρτητη από τον όμιλο εταιρεία Fenlane που ουσιαστικά ελεγχόταν από στελέχη του ομίλου με παροχή έκπτωσης 80%. Δεν έχει εντοπιστεί πληρωμή προς την FFGS για την πώληση αυτή και επομένως η FFGS υπέστη ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία αποδεικνύεται η επιβάρυνση της εταιρείας κατά την περίοδο 2006-2010 με έξοδα για ναύλωση του σκάφους με Phalarope το οποίο άνηκε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Βάσει των στοιχείων που εντοπίστηκαν υπολογίζεται ότι τα έξοδα που επιβάρυναν την εταιρεία είναι περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσποριζόταν έσοδα από τη ναύλωση των σκαφών του που χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο ή και την οικογένεια του με επιβάρυνση της FFSA.

Μεταβίβαση οικοπέδου και προσωπικά έξοδα

Επίσης εντοπίστηκε μεταβίβαση εφαπτόμενου οικοπέδου με την οικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Κηφισιά. Το εν λόγω ακίνητο βρισκόταν στην κατοχή της εταιρείας από το 1997 έως και το 2003, οπότε στις 5 Νοεμβρίου του 2003 περιήλθε στην κυριότητα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μέσω συναλλαγής στην οποία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εκπροσωπούσε την εταιρεία. Σύμφωνα με το συμβόλαιο το αντίτιμο των 674 χιλ. ευρώ εξοφλήθηκε από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο με μετρητά χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου. Δεν κατέστη δε δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση της πληρωμής του τιμήματος από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προς την εταιρεία λόγω της μη παράδοσης των απαιτούμενων στοιχείων από την εταιρεία.

Ακόμη διαπιστώθηκε η κάλυψη προσωπικών εξόδων μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ενδεικτικά η εταιρεία πλήρωσε για αγορά επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού συνολικής αξίας 125.000 ευρώ. Επίσης πλήρωσε για αγορά, μίσθωση και συντήρηση σημαντικού αριθμού αυτοκινήτων καθώς και πτητικών μέσων. Άλλα έξοδα που δεν εξυπηρετούσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας αφορούσαν τις σταθερές παραγγελίες οίνου που κόστιζαν στην εταιρεία περίπου 60.000 δολαρίων κατ’ έτος τουλάχιστον από το 2011.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπήρχε ένα πλήρως ελεγχόμενο και απολύτως αδρανές διοικητικό συμβούλιο του οποίου αρκετά μέλη δεν συμμετείχαν ούτε σε μια συνέλευση.
Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο Ζαχαρίας Μαντζαβίνος (πρώην μέλος δ.σ. της FFSA) πατέρας της Μαρίζας Μαντζαβίνου, (συζύγου του ΓΚ και υπεύθυνης του τμήματος Corporate Affairs FFSA) οδοντίατρος στο επάγγελμα.

PWC3

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές, δεν μπορούν να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δύο μέτοχοι και κορυφαία διοικητικά στελέχη της Folli Follie από συναλλαγές για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι συντελέσθηκε κατάχρηση αγοράς. Σημειώνεται ότι το αδίκημα αυτό τιμωρείται από τη νομοθεσία με κάθειρξη έως δέκα ετών όταν το περιουσιακό όφελος ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Διαβάστε όλη την έκθεση ΕΔΩ