Ελλάδα

Στην ανακρίτρια για να ζητήσει προθεσμία ο Λιγνάδης, στη δικογραφία καταγγελία για βιασμό Αιγύπτιου

Στην ανακρίτρια για να ζητήσει προθεσμία ο Λιγνάδης, στη δικογραφία καταγγελία για βιασμό Αιγύπτιου
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, θα ζητήσει αυτοπροσώπως από την ανακρίτρια σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, την μετάθεση της προγραμματισμένης απολογίας του για αύριο Πέμπτη.

Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του για βιασμό κατά συρροή ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί το μεσημέρι στην ανακρίτρια, προκειμένου να ζητήσει να του δοθεί προθεσμία για την απολογία του.

Εν μέσω των εξελίξεων στη δικαστική έρευνα για τη σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου, ο μέχρι πρότινος κορυφαίος του χώρου διεκδικεί τον χρόνο που δικαιούται για να οργανώσει την υπερασπιστική τακτική του, έναντι της κατηγορίας που του αποδίδεται.

Από τις δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που ανέλαβε την υπεράσπιση του καλλιτέχνη, διαφαίνεται πως η πρόθεση του κατηγορουμένου είναι η κατά μέτωπο επίθεση με διπλή στόχευση, προκειμένου να στηρίξει την εξ αρχής τοποθέτησή του υπέρ της αθωότητας του.

Ο καλλιτέχνης εκτιμάται πως επιθυμεί να αμφισβητήσει τόσο τη νομική διαδικασία που κατέληξε στη σύλληψή του όσο και την ουσία της υπόθεσης επιχειρώντας να αποδομήσει καταγγέλλοντες και μάρτυρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε σε «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστα πρόσωπα», αλλά και σε ακραία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας:

«παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση.

Ο καλλιτέχνης αναμένεται να λάβει τη νόμιμη προθεσμία που ζητά, για αύριο, προκειμένου ο συνήγορός του να προετοιμάσει «ένα επαρκές απολογητικό υπόμνημα», όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας.

Καταγγέλλει βιασμό Αιγύπτιος

Άλλη μια σοκαριστική καταγγελία για τον Δημήτρη Λιγνάδη βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά πρόκειται για Αιγύπτιο ο οποίος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 17 ετών.

Σύμφωνα με το MEGA η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι γονείς του Αιγύπτιου έμαθαν κάποια πράγματα για εκείνον και τον αντιμετώπισαν με πολύ άσχημο τρόπο. Ο ίδιος τότε βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του Λιγνάδη, αφού δεν είχε που αλλού να πάει, ωστόσο επειδή έβλεπε και άλλα ανήλικα να μπαινοβγαίνουν και αυτός είναι και ο λόγος που πήρε την απόφαση να σταματήσει την «παρέα» μαζί του.

Περιγράφοντας τον βιασμό του ο 17χρονος τότε άνδρας, είπε ότι πήγαν οι δυο τους σε ένα ξενοδοχείο στην Επίδαυρο και εκείνος ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και το εσώρουχό του.

«Εκείνος ξαφνικά με ακινητοποίησε. Με τα χέρια του κρατούσε δυνατά τα πόδια μου. ήταν χειροδύναμος. Δεν μπορούσα να αντιδράσω, ούτε να αντισταθώ και με κακοποίησε» είπε χαρακτηριστικά ο 23χρονος σήμερα νεαρός.

Αλέξης Κούγιας: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αθωωθεί, ακραίοι ομοφυλόφιλοι αυτοί που τον μηνύουν»

Ο κ. Κούγιας επέμεινε στον ισχυρισμό του για «πολιτικό παιχνίδι» στην υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως είπε: «Τέτοια κακοποίηση του τεκμηρίου αθωότητας και των όσων επιβάλλει η δικονομία δεν έχω ξαναδεί».

«Η υπόθεση αυτή δεν ξεκίνησε με μια καταγγελία στην αστυνομία, ο ένας μηνυτής είναι μόνιμος κάτοικος Σουηδίας και ο άλλος ένας Αιγύπτιος που λέει ότι κατ’επανάληψη συνευρίσκετο με τον κ. Λιγνάδη», ανέφερε ο γνωστός δικηγόρος.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνήγοροι των μηνυτών δεν μιλάνε για πράξη βιασμού.

Επισήμανε ότι όλη η υπόθεση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη είχε άμεση αποδοχή από την Εισαγγελία Αθηνών. Άρχισε η προανάκριση και ο εισαγγελέας δεν κάλεσε τον Λιγνάδη, ενώ άσκησε ποινική δίωξη χωρίς να έχει πάρει ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης αντίγραφα στην προκαταρκτική εξεταση.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία σε ανακριτή χωρίς να έχει ο ανακριτής άποψη για τον κ. Λιγνάδη.

Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι ο διάσημος σκηνοθέτης και ηθοποιός βρέθηκε ξαφνικά κατηγορούμενος και κεντρικό πρόσωπο στα κανάλια και σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή, «χωρίς να μπορέσει ποτέ να αρθρώσει λέξη».

Ο κ. Κούγιας άφησε αιχμές για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ευνοημένες κυρίες βγαίνουν στα σάιτ τους και λένε απόψεις» και ότι κυριαρχεί πλέον η άποψη ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας διεστραμμένος άνθρωπος που κακοποιεί παιδιά, ενώ κανείς δεν τον κάλεσε να πει την άποψή του, να υπερασπιστεί εαυτόν.

Επίθεση στους καταγγέλλοντες

Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι έχει υποψίες για σκευωρία στην υπόθεση του εντολέα του.

«Πήρα τη δικογραφία και αντί για 41 καταθέσεις που να τον κατονόμαζαν για παιδεραστίες, βρίσκω μόνο 4-5 σελίδες και κάποιες καταθέσεις μιας κυρίας 40 ετών», είπε.

Μάλιστα, προχώρησε σε επίθεση τόσο στη μάρτυρα-κλειδί η οποία – όπως είπε – είναι πολύ γνωστή στον χώρο του θεάτρου, γνώρισε τον Λιγνάδη σε παράστασή του με τον Μαρκουλάκη στην Πάτρα και πως ισχυρίστηκε ότι απατούσε τον σύντροφό της με τον Λιγνάδη, ο οποίος στη συνέχεια την απέρριψε.

Για τους δύο μηνυτές, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι είναι «ακραίοι ομοφυλόφιλοι».

Επιτέθηκε μάλιστα στην αξιοπιστία των δύο φερόμενων θυμάτων, λέγοντας ότι «τα θύματα σύχναζαν σε στέκια ομοφυλόφιλων και πήγαιναν σε ξένα σπίτια».

Προχώρησε επίσης και σε επίθεση απέναντι στην Έλενα Ακρίτα η οποία – σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη Κούγια – «πήγε να εμπλέξει τον κ. Μαρκογιαννάκη στην υπόθεση Γιακουμάκη. Οι άνθρωποι που χωρίς κόστος λένε ότιδηποτε έχω μαθει να τους βλέπω με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα».

«Θα αθωωθεί ο Λιγνάδης»

Ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι αφού μελέτησε τη δικογραφία, θα παραμείνει δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Λιγνάδης θα αθωωθεί και αναρωτήθηκε αν η ανακρίτρια αντέξει την πίεση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση.

«Ο δυστυχής εντολέας μου καταστράφηκε ως καλλιτέχνης και άνθρωπος, θα πάρει αποζημιώσεις από τα ΜΜΕ για τον διασυρμό της προσωπικότητάς του και τον κλονισμό του τεκμηρίου αθωότητας», ανέφερε.

Συγκλονίζει η 41χρονη: Ο ίδιος μου αποκάλυψε ότι είχε σχέση με ανήλικους, όλοι γνώριζαν

Στους λόγους που την οδήγησαν να "σπάσει" τη σιωπή της και να καταθέσει για να βοηθήσει τα άτομα που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση από τον Δημήτρη Λιγνάδη αναφέρθηκε η 41χρονη. Η γυναίκα παρελθόν διατηρούσε δεσμό για πέντε χρόνια με τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Ο ίδιος μου αποκάλυψε ότι είχε σχέση με ανήλικους. Δεν είμαι ηθοποιός όπως με παρουσιάζουν τα μέσα και δεν ήμουν 19 χρόνια σύντροφός του. Με τη μαρτυρία μου πήγα να κάνω κάτι καλό.

Είχα γνωρίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσα από τον χώρο. Κάποια στιγμή είχαμε κάνει σχέση, μετά δεν προχώρησε, αλλά κρατήσαμε φιλικές επαφές. Εγώ έφυγα και ζούσα πολλά χρόνια εκτός Αθηνών και επέστρεψα κάποια χρόνια αργότερα.

Όταν γύρισα, το 2016, αρχίσαμε να μιλάμε αραιά και που, βρεθήκαμε μία φορά να τα πούμε και ο ίδιος μου είπε ότι έχει σχέση με ένα αγόρι 16 ετών», είπε η 41χρονη μιλώντας στην εκπομπή Tlive.

«Του απάντησα πως είναι ποινικό αδίκημα αυτό που κάνει και ότι αν μπορούσα να το κάνω, θα πήγαινα στην Αστυνομία. Εκείνος μου είπε ότι δεν βλέπει πού υπάρχει πρόβλημα.

Αντέδρασε όταν του είπα ότι θα πάω να τον καταγγείλω. Άρχισε να με απειλεί.

Προσπαθούσα να του πω να πάει σε έναν ειδικό για την περίπτωση του και να σταματήσει να το κάνει.

Εκείνος με απείλησε, μου είπε: «θα καταστρέψω τη ζωή σου, θα καταστρέψω τη ζωή της οικογένειας σου, θα σε σκοτώσω».

Ακούγοντας τελευταία όλες αυτές τις μαρτυρίες πήρα την απόφαση να καταθέσω. Είναι δυνατόν να μην το έκανα; Εγώ νόμιζα ότι θα πήγαιναν και άλλοι, όλο το θέατρο βούιζε με αυτή τη συμπεριφορά του, δεν το έκρυβε πουθενά. Όλοι γνώριζαν», πρόσθεσε.

Σοκαριστική αποκάλυψη για Λιγνάδη, είχε μηνυθεί και το 1984 για σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, έκανε παρέα με ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, ενώ φέρεται να προσπάθησε να προσεγγίσει τον 14χρονο γιο τους.

Αυτό το έκανε είτε χαϊδεύοντάς το, είτε επιμένοντας με τηλέφωνα στα οποία του έλεγε «αυτή είναι η φύση σου και πρέπει να την αποδεχτείς».

Το παιδί έφτασε στο σημείο απόπειρας αυτοκτονίας. Οι γονείς του τον μετέφεραν έγκυρα στο νοσοκομείο και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ ο μικρός ένα χρόνο αργότερα τους είπε τι τον οδήγησε σε αυτό το σημείο.

Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης πήγε στην Πέτρου Ράλλη για δακτυλοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.

Το ποινικό μητρώο του ηθοποιού και σκηνοθέτη ήταν καθαρό γιατί οι γονείς του 14χρονου τότε, απέσυραν τελικώς την μήνυση γιατί φοβήθηκαν ότι θα έβλαπτε τον γιο τους.

Αποκαλύφθηκε το όνομα του δεύτερου ηθοποιού που ερευνάται για βιασμό

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα και του δεύτερου γνωστού ηθοποιού που είχε σχέσεις με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη. Πρόκειται για τον Νικόλα Στραβοπόδη, εναντίον του οποίου κατέθεσε μήνυση ο Δημήτρης Άνθης, περιγράφοντας με σοκαριστικό τρόπο όσα φέρεται να βίωσε.

Το περιεχόμενο της μήνυσης αποκαλύπτει το dikastikoreportaz.gr. Ο ηθοποιός θα καταθέσει τις δικές του έγγραφες εξηγήσεις, την Παρασκευή, δηλώνοντας αποκλειστικά στο dikastikoreportaz.gr ότι είναι αθώος και ότι όλα έγιναν με την αποδοχή του μηνυτή!

«Ένιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση. Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έδωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε την προσπάθειά του.

Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν βιαιότερος…», αναφέρει χαρακτηριστικά το φερόμενο ως «θύμα».

Τι αναφέρει η μήνυσή του

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη μήνυσή του ο Δημήτρης Άνθης με τον Στραβοπόδη γνωρίστηκε το 2006 στο μπαρ “Dadde” στον Πύργο Αθηνών όπου εργαζόταν ως σερβιτόρος ο αδερφός του. Εκεί φέρεται να γνώρισε τον Στραβοπόδη.

Όπως αναφέρει στο δικόγραφο ο ηθοποιός του ανέφερε ότι φοιτούσε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπερηφανευόταν για τις γνωριμίες του με πολύ σημαντικά πρόσωπα του θεατρικού κόσμου και πως είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με έναν δάσκαλο στη Σχολή (σ.σ. αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Δημήτρη Λιγνάδη).

Όπως αναφέρει στη συνέχεια του δικογράφου τον Μάιο του 2006, ο Στραβοπόδης του πρότεινε να πάνε σπίτι του.

Η περιγραφή είναι συγκλονιστική. Ο Άνθης αναφέρει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης τον οδήγησε στο εσωτερικό του δωματίου του. Εκεί περίμενε να ανάψει τα φώτα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

«Αντί γι αυτό, ξαφνικά, όλως αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ μας, όρμησε πάνω μου από πίσω στα σκοτεινά, με έσπρωξε με μεγάλη βία και με ξάπλωσε μπρούμυτα στο κρεβάτι, γύρισε και τα δύο χέρια του στην πλάτη μου και με ακινητοποίησε με το σωματικό του βάρος και την μυϊκή του δύναμη, η οποία ήταν πολύ υπέρτερη της δικής μου…».

Ο μηνυτής περιγράφει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης άρχισε να τον βρίζει με χυδαίες εκφράσεις.

«Με το ένα χέρι του και με το σωματικό του βάρος με κρατούσε ακίνητο πάνω στο κρεβάτι, ενώ με το άλλο άρχισε να τραβάει με δύναμη για να μου βγάλει το παντελόνι.

Αιφνιδιάστηκα, πανικοβλήθηκα από την απρόσμενη βιαιότητα, ένοιωσα να χάνω τον κόσμο μου!

Διαμαρτυρήθηκα, του είπα “τι κάνεις εκεί, άσε με, δεν θέλω”, προσπάθησα να σηλωθώ όρθιος…Ένοιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση.

Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έσωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε τις προσπάθειές του.

Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν ολοένα και βιαιότερος εντείνοντας περαιτέρω τις προσπάθειές του, μέχρι που κατάφερε να παραβιάσει το σώμα μου με ολόκληρο το χέρι του.

Ταυτόχρονα με έβριζε χυδαία και με απειλούσε σαν έμπειρος εγκληματίας ότι αν φωνάξω δεν θα βγω ζωντανός από εκεί μέσα. Αφού ολοκλήρωσε την πράξη της διείσδυσής με όλο του το χέρι, με εμένα να σφαδάζω στον πόνο, με βίασε εισάγοντας και το γενετικό του όργανο στο σώμα μου…».

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το dikastikoreportaz.gr, εκείνο που φέρεται να έσωσε τον ημιλιπόθυμο Δημήτρη Άνθη ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Στραβοπόδης.

«Θυμάμαι ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με έναν άγνωστο σε εμένα συνομιλητή, στον οποίο είπε “έλα εδώ, τον έχω».

Το φερόμενο ως θύμα καταθέτει ότι τότε βρήκε την ευκαιρία να τον σπρώξει και να απελευθερωθεί, φεύγοντας από το διαμέρισμα.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν «τραυματική», καθώς δεν είχε καμία σεξουαλική εμπειρία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο τραύμα.

Επίσης δηλώνει ότι φοβήθηκε να καταγγείλει το συγκεκριμένο περιστατικό στην αστυνομία, φοβούμενος την κατακραυγή, τις ισχυρές γνωριμίες του Στραβοπόδη και επειδή δεν ήθελε να πληγώσει την οικογένειά του.