Ελλάδα

Τι αλλάζει σε διαδημοτικές μετακινήσεις και λιανεμπόριο, πώς θα γίνει το άνοιγμα

eurokinissi eurokinissi
Αλλαγές στις μετακινήσεις «έρχονται» από αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown στη χώρα μας. Παράλληλα, κορυφώνονται οι ετοιμασίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5/4.

Το «άνοιγμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων (για τα Σαββατοκύριακα) και του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα είναι το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση και μία «ανάσα» για τους πολίτες, μετά από το παρατεταμένο lockdown των τελευταίων μηνών.

Πιο αναλυτικά, για το Σαββατοκύριακο θα γίνει πιλοτικά η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό 6 για τους πολίτες. Εάν δεν παρατηρηθούν προβλήματα συνωστισμού σε περιοχές, το μέτρο θα παραμείνει. 

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα γίνονται με κωδικό 6 στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια που θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της Περιφέρειας που κατοικούν.

Παράλληλα, για το ψάρεμα θα μπορούσε κάποιος εντός των ορίων του νομού, να πάει και για αυτή την δραστηριότητα.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο, το SMS στο 13032

Τη Δευτέρα 5/4 «σηκώνει ρολά» το λιανεμπόριο κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα αυτή τη φορά, για την αποφυγή συνωστισμού. Έτσι, θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Κάθε μέρα, ο πολίτης θα μπορεί να στείλει μία φορά SMS για να βγει για ψώνια και θα έχει μπροστά του να πάει σε όσα ραντεβού θα έχει κλείσει. Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές και να κλείσει ραντεβού για τις αγορές. Στη συνέχεια, θα λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού τους, ενώ πριν την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στείλει SMS στο 13032.

Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα σε τρεις ώρες θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του (μπορεί να κλείσει όσα ραντεβού θέλει για αγορές μέσα στο τρίωρο) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα:

  • συνοικιακά καταστήματα
  • μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες (δεν βρίσκονται σε εμπορικό κέντρο)
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα (δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα)

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά

Για τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά, θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.