Ελλάδα

Διχασμός για ακαταδίωκτο των Λοιμωξιολόγων: Αντίθετη η Παγώνη - Τι λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Διχασμός για ακαταδίωκτο των Λοιμωξιολόγων: Αντίθετη η Παγώνη - Τι λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Φωτογραφία: INTIME
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει το δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών του υπουργείου Υγείας, που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Αντίθετη εμφανιζεται από την πλευρά της με την τροπολογία αυτή κ.Παγώνη ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Ελευθερίου θεωρεί «άτοπη» την κίνηση αυτή.

Η εν λόγω τροπολογία όμως δεν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στα μέλη των επιτροπών όπως είναι λογικό.

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι αντίθετη με το ακαταδίωκτο.

«Εγώ ως πρόεδρος του ανωτάτου πειθαρχικού θα σας πω τα εξής:

Οι γιατροί κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ανάγκη το ακαταδίωκτο γιατί έχει προσωπική, επιστημονική άποψη και είναι τεκμηριωμένη. Κανένας δεν μας φοβίζει και κανείς δεν θα μας φοβίσει να πούμε την άποψή μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε οι επιστήμονες αν χρειαστεί μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο σε οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να προκύψει.

«Η επιτροπή, οι συνάδελφοί μου, έχουν άποψη επιστημονική, την τεκμηριώνουν και τέλος. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός ιατρικής κοινότητας. Όταν εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και βρισκόμαστε στα δικαστήρια και πηγαίνουμε στα δικαστήρια, τοποθετούμαστε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε κ. Παγώνη.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει τροπολογία για συγκεκριμένη ομάδα. Δεν το είχαν ανάγκη. Δεν χρειαζόταν να γίνει αυτή η ιστορία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως δεν έπρεπε να γίνει. Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός στην ιατρική κοινότητα».

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ

Ο ΠΙΣ μέσω του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Ελευθερίου, ζήτησε την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορονοϊού.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΠΙΣ αποτέλεσε η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η διάταξη ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Έτσι, ο ΠΙΣ αν και εκφράζει τη συμφωνία του με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση, θεωρεί ότι το Υπουργείο υγείας αποφεύγει να νομοθετήσει τη νομική κάλυψη των γιατρών και νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας κατά της πανδημίας κορονοϊού.

«Παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον γιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών, καλώ το Υπουργείο Υγείας να προτάξει την ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ. κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αποποιείται του προνομίου ως μέλος της Επιτροπής