Ελλάδα

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις: «Δεν απαντώ σε φήμες του διαδρόμου» (βίντεο)

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις: «Δεν απαντώ σε φήμες του διαδρόμου» (βίντεο)
Φοιτήτριες του ΕΚΠΑ καταγγέλουν τον καθηγητή τους για σεξουαλική παρενόχληση ενώ ο ίδιος αρνείται τα πάντα και δηλώνει πως δεν απαντά «σε φήμες του διαδρόμου».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, χαρακτηρίζοντας “φήμες του διαδρόμου” όσα του προσάπτουν.

«Αν κάτι έχει παρεξηγηθεί, περιμένω να το ακούσω σαν επίσημη καταγγελία και όχι σαν αόριστη φήμη. Φήμες διαδρόμων ακούγονται χρόνια, αλλά δεν τις λαμβάνω υπ όψιν μου, ούτε απαντώ σε αυτές. Συγκεκριμένη καταγγελία δεν υπάρχει. Μόνο φήμες» υποστήριξε ο καθηγητής του ΕΜΜΕ.

Από την πλευρά τους, φοιτήτριες επιμένουν πως ο καθηγητής ξεπέρασε τα όρια και καταγγέλλουν στο “Live News” πως ζητούσε μέχρι και γυμνές φωτογραφίες για να τις περάσει στο μάθημα.

«Το να ζητάω γυμνή φωτογραφία για να περάσω κάποιον σε μάθημα προφανώς και δεν έχει συμβεί ποτέ. Ούτε έχει ζητηθεί ποτέ ως άσκηση η γυμνή φωτογραφία ποτέ. Υπάρχει μια παρεξήγηση – δεν ξέρω πως έχει προκύψει- γι’ αυτό το θέμα της φωτογραφικής άσκησης που ζητείται στο πλαίσιο του μαθήματος. Δεν έχει καμία σχέση με το γυμνό», συμπλήρωσε ο καθηγητής που κατηγορείται από τις φοιτήτριές του.

Η πόρτα του γραφείου του έχει κατακλυστεί με χαρτιά που φέρουν καταγγελίες σοκ. «Επιδιώκει να έχει στενή επαφή με φοιτήτριες», «Μας ζητάει φωτογραφίες με μαγιό» είναι μερικά από τα μηνύματα.

Ο καθηγητής έχει τεθεί ήδη σε αναστολή με το φοιτητικό κίνημα πάντως να ζητά την οριστική απομάκρυνση του.

H Εισαγγελία Αθηνών και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΚΠΑ ερευνούν επώνυμες καταγγελίες φοιτητριών και του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής ΜΜΕ, καταγγελίες για τις οποίες ο ίδιος δηλώνει άγνοια.

«Κλήθηκα σε μια ένορκη διοικητική εξέταση τον περασμένο Μάρτιο που δεν συζητήθηκαν τέτοια ζητήματα. Δηλαδή τα πράγματα τα οποία ακούγονται δεν ήταν πράγματα για τα οποία κλήθηκα να απαντήσω. Δεν γνωρίζω γιατί κατηγορούμαι. Εάν υπάρχει κάποιο άτομο που καταγγέλλει κάτι συγκεκριμένα, περιμένω υπομονετικά να απαντήσω και να δω αν έχω διαπράξει κάτι λάθος» πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στο “Live News”.

Εκτός καθηκόντων

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο διδάσκων, μέλος της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον οποίον κατήγγειλαν φοιτήτριες τον Ιανουάριο για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση.

Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ τέθηκε σε αποχή από τα καθήκοντά του, μέχρι να συγκληθεί το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο στο οποίο άμεσα παραπέμφθηκε. Ήταν ένα αίτημα που, νωρίτερα, είχε υποβάλλει με ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του.

Η υπόθεση του εν λόγω καθηγητή αποκαλύφθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν φοιτήτριες τον κατονόμασαν δημόσια για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη του τμήματος ΕΜΜΕ, υποστήριξε ότι ο καθηγητής «ζητούσε από φοιτήτριες να τις βγάλει φωτογραφία και κάποιες φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο».

Οι καταγγελίες, απ' όσο γνωρίζουμε ως φοιτητικός σύλλογος δεν αφορούν μόνο σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά αφορούν και σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά τόσο απέναντι σε φοιτητές, περιπτώσεις bullying, όσο και απέναντι σε καθηγητές δήλωσε χαρακτηριστικά

Η απόφοιτος του τμήματος προσέθεσε ότι για τον ίδιο καθηγητή «υπάρχουν καταγγελίες που έχουν γίνει πριν 10 χρόνια για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξαν οι έγγραφες καταγγελίες».

Από την πλευρά της η Ιωάννα Καρδούλια, φοιτήτρια Μ.Μ.Ε, είπε πως έχει γίνει γνωστό από καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής «ζητούσε φωτογραφίες από φοιτήτριες. Έχει σχολιάσει σε εργασία το μπούστο και αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να περαστεί το μάθημα»

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου:

«Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο διδάσκων, μέλος της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον οποίον κατήγγειλαν φοιτήτριες τον Ιανουάριο για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΠΑ, μετά τις καταγγελίες, προχώρησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία κατέληξε σε πόρισμα, το οποίο αποδέχθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέπεμψε τον διδάσκοντα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Μέχρι τότε η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων του διδάσκοντα».