Ελλάδα

Πρώτη μέρα ελευθερίας, χωρίς μάσκες στην Ερμού οι Αθηναίοι (εικόνες)

Πρώτη μέρα ελευθερίας, χωρίς μάσκες στην Ερμού οι Αθηναίοι (εικόνες)
Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην «ελευθερία» βρίσκονται σήμερα οι πολίτες μετά την ανακοίνωση από την επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία από τον κορονοϊό το οποίο διήρκησε σχεδόν οχτώ ολόκληρους μήνες, σήμερα αίρεται, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κυκλοφορούν με τις μάσκες, είτε για λόγους πρόληψης, είτε από συνήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς στα ταξί, στους εσωτερικούς χώρους και σε περίπτωση συγχρωτισμού.

Οι περισσότεροι πολίτες και λόγο του καύσωνα αισθάνονται ανακουφισμένοι με την απόφαση αυτή, καθώς όπως σημειώνουν όσο ακραίες είναι οι υγειονομικές συνθήκες άλλο τόσο είναι και οι καιρικές.

milimaska2

milimaska3

milimaska4

Στον αντίποδα όμως υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις τονίζοντας ότι η αφαίρεση της μάσκας έπρεπε να γίνει σταδιακά και να αφορά μόνο όσους έχουν την κατάλληλη θωράκιση, δηλαδή εκείνους που εμβολιάστηκαν ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες έγινε ομόφωνα δεκτή από την επιτροπή η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση των self test και η διατήρηση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Επιπλέον, από τις 28 Ιουνίου:

  • Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
  • Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10
  • Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.