Διεθνή

«Οι τελευταίες στιγμές» του Γιαχία Σινουάρ: Μπορεί να «τελειώσει» η Χαμάς με μια δολοφονία;

«Οι τελευταίες στιγμές» του Γιαχία Σινουάρ: Μπορεί να «τελειώσει» η Χαμάς με μια δολοφονία;
Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο στη Γάζα. Κι όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει, παρά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, παρά τον θάνατο 42.000 Παλαιστινίων.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σοβαρο πλήγμα για την Χαμάς και παράλληλα μια νίκη που χρειαζόταν πολύ ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινεί από χθες ο ισραηλινός στρατός, ο Σινουάρ δεν σκοτώθηκε σε μια προγραμματισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια «τυχαία συνάντηση» με τις IDF στη Ράφα.

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο φερόμενο σημείο της δολοφονίας υποτίθεται πως δείχνει τον Σινουάρ, ντυμένο με πολεμικό εξοπλισμό, να κείτεται νεκρός στα ερείπια ενός κτιρίου που είχε χτυπηθεί από βλήμα άρματος μάχης.

«Ήταν μια περιπολία ρουτίνας για μια μονάδα ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τότε ξέσπασε ανταλλαγή πυρών και οι Ισραηλινοί, με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατέστρεψαν μέρος ενός κτιρίου όπου είχαν καλυφθεί αρκετοί μαχητές, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

»Όταν "έκατσε" η σκόνη και άρχισαν να ψάχνουν το κτίριο, οι στρατιώτες βρήκαν ένα πτώμα που έμοιαζε εντυπωσιακά με κάποιον που δεν περίμεναν να βρουν, έναν άνδρα που η χώρα τους κυνηγούσε από τις 7 Οκτωβρίου 2023: Τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς».

Οι «τελευταίες στιγμές» του Σινουάρ - υλικό που διακινεί ο ισραηλινός στρατός:

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Σινουάρ είχε καταφέρει να διαφύγει από τις ισραηλινές δυνάμεις, που είχαν αφιερώσει «κάθε μέσο» για να τον βρουν και να τον σκοτώσουν. Πολλοί πίστευαν ότι κρυβόταν υπογείως στη Γάζα, περιτριγυρισμένος από Ισραηλινούς ομήρους.

Τελικά - όπως ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι - σκοτώθηκε την Τετάρτη «πάνω από τη γη», μαζί με άλλους δύο μαχητές, χωρίς κανένα ίχνος ομήρων κοντά του. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως η σορός του ταυτοποιήθηκε την Πέμπτη, με την χρήση οδοντιατρικών αρχείων και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το DNA του εξετάστηκε επίσης για επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, οι IDF «τον αναγνώρισαν ως τρομοκράτη σε ένα κτίριο» και δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για τον Σινουάρ. «Χτυπήσαμε το κτίριο και μπήκαμε μέσα για να το ψάξουμε. Τον βρήκαμε με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ένα όπλο και 40.000 σέκελ».

Screenshot-2024-10-17-at-2.48.16-PM-640x400_6caa2.jpg

Τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού Σινουάρ (Channel 12)

«Προφανώς κινούνταν υπογείως στις σήραγγες της περιοχής για αρκετό καιρό», ανέφερε ο Χαγκάρι. Πιθανότατα προσπαθούσε «να διαφύγει προς τα βόρεια, σε ασφαλέστερες περιοχές» καθώς οι IDF πλησίαζαν. «Διέφευγε από σπίτι σε σπίτι, τον αναγνωρίσαμε ως τρομοκράτη, τον "κλειδωσαμε" και τον εξουδετερώσαμε».

Ο Χαγκάρι υποστήριξε ότι οι IDF παρακολουθούσαν τον Σινουάρ για μήνες, ενώ το DNA του είχε βρεθεί σε μια σήραγγα μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου η Χαμάς δολοφόνησε έξι ομήρους τον Αύγουστο.

Το Ισραήλ αναζητά τώρα τον Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφό του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς, καθώς και όλους τους υπόλοιπους στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς.

«Η Χαμάς δεν είναι μόνο ο Σινουάρ»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου.

«Δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους», φρόντισε να διευκρινίσει στους Ισραηλινούς πολίτες.

Η Δύση εκτιμά πως η «εξουδετέρωση» μιας δεσπόζουσας φιγούρας της Χαμάς θα μπορούσε να ανοίξει ένα «μικρό παράθυρο» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων του Ισραήλ, που για την ώρα μοιάζουν μάλλον «άπιαστοι».

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν - ανέφεραν ότι βλέπουν μια ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος στο εγγύς μέλλον και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες δείχνουν να μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα.

«Αυτός ο πόλεμος δεν εξαρτάται από τον Σινουάρ, τον Χανίγια, ή οποιονδήποτε άλλο ηγέτη ή αξιωματούχο», δηλώνει στο BBC ο Δρ Ramadan Faris από την Χαν Γιούνις. «Είναι ένας πόλεμος εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού λαού, όπως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε. Το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Σινουάρ ή οποιονδήποτε άλλον».

Ο Adnan Ashour εξηγεί πως κάποιοι άνθρωποι λυπήθηκαν και άλλοι αδιαφόρησαν για τη δολοφονία του Σινουάρ.

«Δεν κυνηγούν μόνο εμάς. Θέλουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πολεμούν στο Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη... Αυτός είναι ένας πόλεμος δικός μας και των Εβραίων από το 1919, πάνω από 100 χρόνια».

Τον ρωτούν για το αν ο θάνατος του Σινουάρ θα επηρεάσει τη Χαμάς. «Ελπίζω πως όχι, με το θέλημα του Θεού. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Η Χαμάς δεν είναι μόνο ο Σινουάρ... Είναι ο κοινός σκοπός ενός λαού».

Ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα. Είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο είπαν ότι οι δεκάδες τραυματίες που περιέθαλψαν ήταν άμαχοι.

Από τη δεκαετία του 1990 και μετά όλοι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Πάντα όμως υπήρχε ένας διάδοχος. Την ώρα που το Ισραήλ γιορτάζει τη δολοφονία του Σινουάρ, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά τους ομήρους και εξακολουθεί να πολεμά.

Με πληροφορίες από New York Times, BBC, Times of Israel