Ελλάδα

Ανοιξαν οι πύλες της κολάσεως το Σαββατοκύριακο - Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε σπίτια, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες (εικόνες, βίντεο)

Ανοιξαν οι πύλες της κολάσεως το Σαββατοκύριακο - Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε σπίτια, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες (εικόνες, βίντεο)
Έναν πραγματικό εφιάλτη ζει η χώρα μας τα τελευταία δύο 24ωρα, καθώς οι φωτιές που μαίνονται το Σαββατοκύριακο και μάλιστα εν μέσω καύσωνα κατακαίνε μοναδικές δασικές εκτάσεις και σπίτια και σε κάποιες περιπτώσεις απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα του Σαββατοκύριακου η Πυροσβεστική κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις της και παράλληλα είχε τη συνδρομή εναέριων μέσων όπως του θηριώδους Beriev-200, στην περίπτωση της φωτιά στη Ρόδο. Παράλληλα οι αρχές προχώρησαν σε συντονισμένες εκκενώσεις χωριών και οικισμών όπου αυτό ζητήθηκε.

Οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν χθες χθες, Σάββατο 31 Ιουλίου, με τη μεγάλη φωτιά φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ζήρεια στην Αιγιάλεια της Αχαΐας. Η φωτιά απείλησε κατοικημένες αλλά και παραθεριστικές περιοχές και έκαψε αρκετά σπίτια. Μέχρι το πρωί 16 άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, εκ των οποίων οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα. Στο νοσοκομείο παρέμειναν οκτώ άτομα για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους. Ενα ακόμη άτομο μεταφέρθηκε με εγκαύματα στα χέρια στο νοσοκομείο του Ρίου και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας για πλαστική επέμβαση. Παραμένει νοσηλευόμενος, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

ΦΩΤΙΑ 1

ΦΩΤΙΑ 2

Το πρωί της Κυριακής η φωτιά είχε... εγκαταλείψει τις παραλιακές περιοχές και «σκαρφάλωνε» προς στο βουνό, πάνω από το Λαμπίρι, καίγοντας δασική έκταση. Όλη τη μέρα επιχειρούσαν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά με μέσα αεροπυρόσβεσης, επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

{https://youtu.be/GvWLf-ee4Ko}

{https://youtu.be/GCOfMPZyWjk}

{https://youtu.be/J95a_oyuzZM}

{https://youtu.be/gER8npqnZO8}

{https://youtu.be/vQxZutMqqOY}

ΦΩΤΙΑ 3

Η συνολική αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε σπίτια, καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις θα γίνει τις επόμενες μέρες και σίγουρα θα αναδείξει το πλήρες μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε.

Η φωτιά στην Ερμιονίδα

Δύσκολη ήταν και η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (Σάββατο, 1/8), κοντά σε σπίτια στην περιοχή Δορούφι, στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας, στην Αργολίδα.

Στο σημείο της πυρκαγιάς κατέφθασαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής του κλιμακίου Κρανιδίου ενισχυμένες από την Πυροσβεστική Ναυπλίου, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος με την πολιτική προστασία του Δήμου Ερμιονίδας.

ΦΩΤΙΑ 5 ΔΟΡΟΥΦΙ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναφέρθηκαν υλικές ζημιές σε δύο σπίτια.

Στην πυρκαγιά αυτή επιχείρησαν 49 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1421456832841801735?s=20}

Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διεκόμισε πυροσβέστη με αναπνευστικό πρόβλημα, καθώς ο καπνός από τη φωτιά ήταν πολύ πυκνός.

Τα πύρινα μέτωπα της Κυριακής

Κι ενώ όλα αυτά συνέβησαν χθες, σήμερα Κυριακή πολλά νέα μέτωπα ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Ρόδος, η Αιτωλοακαρνανία και το Σουφλί.

Στη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι Αγρινίου, στην Αιτωλοακαρνανία, ζητήθηκε από την Πυροσβεστική η απομάκρυνση των κατοίκων στους οικισμούς Παραδείσι και Περπάτη, καθώς η φωτιά βρίσκεται μια ανάσα και από τις δύο αυτές περιοχές.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 39 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρο, 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1421822319325032450?s=20}

{https://youtu.be/KclaCz9Utrs}

{https://youtu.be/USqUapjJYeE}

Ρόδος: Εκκενώθηκε η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Η φωτιά που ξέσπασε στη Ρόδο, στην περιοχή της Παντάνασσας άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο της Πυροσβεστικής. Η μάχη για την κατάσβεση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων από επισκέπτες και προσωπικό. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

ΡΟΔΟΣ ΡΟΔΙΑΚΗ

Στη Ρόδο, εκτός από τα τρία ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα καναντέρ επιχείρησε και το θηριώδες ρωσικό Beriev-200, και ενισχύθηκαν ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο.

ΦΩΤΙΑ ΡΟΔΟΣ

Σουφλί: Μπουρλότο σε δάσος με δρυς και πεύκα

Η φωτιά στο ακριτικό Σουφλί, εκδηλώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι της Κυριακής, σε δασική έκταση με δρυς και πεύκα, βορειοδυτικά της Κοτρωνιάς και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

ΦΩΤΙΑ 4

Σημειώνεται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα τρία μποφόρ.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1421839784629133315?s=20}